Vrdoljak: Pitanje je kome se vjeruje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. travanj 2014. u 14:37
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da ne čude određene sličnosti investicijskih programa HDZ-a i Kukuriku koalicije, ali da je pitanje kome se vjeruje pri čemu je ustvrdio da je HDZ godinama imao priliku, ali nije uspio osigurati rast i investicije.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da ne čude određene sličnosti investicijskih programa HDZ-a i Kukuriku koalicije, ali da je pitanje kome se vjeruje pri čemu je ustvrdio da je HDZ godinama imao priliku, ali nije uspio osigurati rast i investicije.

Zamoljen za komentar danas predstavljenog investicijskog plana HDZ-a, u kojem prema opaski novinara ima projekata koje je zagovarala i Kukuriku koalicija, rekao je da je Hrvatska mala zemlja u kojoj je jasno što treba napraviti – energetski se osigurati, iskoristiti potencijale ulaska u EU te osigurati rast i zapošljavanje, ali da je pitanje kome se vjeruje da to može napraviti.

"Ne može netko doći s potpuno novim konceptom politike, investicija ili vođenja industrijske politike, jer smo premala zemlja", rekao je Vrdoljak na odlasku s radnog ručka Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, na kojem se razgovaralo o industrijskoj strategiji Hrvatske.

Kaže da ga stoga ne čudi sličnost, ali da je pitanje kome se vjeruje – "onima koji su imali tolike godine prilike, a nisu radili u prvom smjeru, ili onima koji, kad dođu na vlast, izgube dobar dio mandata za sređivanje stanja".

Odgovarajući na kritike HDZ-a da Vlada glavinja i nema plan, rekao je da je HDZ imao puno šanse te da bi bilo dobro da je ta stranka za vrijeme obnašanja vlasti pripremila neke projekte ili dovršila studije utjecaja na okoliš ili pak pripremila zakonodavni okvir.

"Ovako smo izgubili dvije godine zbog apsolutne nepripremljenosti projekata za koje oni sada govore da bi ih voljeli realizirati. Ja im ne vjerujem", rekao je Vrdoljak.

Na pitanje koji su konkretni potezi koje Vlada najavljuje i namjerava povući kako bi privukla investicije, odgovorio je da je u poboljšanju investicijskog okruženja napravljeno dosta, ali ne i dovoljno te da treba nastaviti rad na poboljšanjima zbog čega Vlada ide u novi krug mjera.

Na pitanje osjeća li se odgovornim za izostanak većeg investicijskog vala podsjetio je da je između 2007. i 2012. godine, bilo 67 prijava projekata prema Zakonu o poticanju investicija, a 2012. i 2013. ukupno 250. Smatra kako to pokazuje da je pomak napravljen, ali nedovoljan da bi se zaustavio gospodarski pad.

Odgovornost za nisku razinu investicija Vrdoljak vidi u, kako je rekao, 20 godina vođenja politike koja je vodila u pravilu u propast gospodarstva i bavila se dobivanjem izbora, a ne strateškim gospodarskih razvojem.

Drži i da je odgovornost sadašnje Vlade što na početku mandata nije dovoljno odlučno krenula u reforme.

Komentirajte prvi

New Report

Close