Vrdoljak: Pad inozemnih ulaganja zabrinjava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 08:07
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Po preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke, izravna inozemna ulaganja u Hrvatskoj u prošloj su godini iznosila 436,9 milijuna eura, što je gotovo 60 posto manje nego godinu dana ranije.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je jučer kako je podatak o padu izravnih inozemnih ulaganja u prošloj godini za 60 posto zabrinjavajući i zasigurno nije dobar, ali i da treba uložiti više vremena i truda da strani investitori prepoznaju promjene u investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

Sigurno je zabrinjavajuće i nije dobar podatak s kojim se možemo pohvaliti, ali i dalje je na razini iznad 2010. kada su se inozemne investicije strmoglavile s obzirom na globalnu ekonomsku krizu, kazao je Vrdoljak odgovarajući u Oroslavlju na pitanja novinara o padu stranih investicija u prošloj godini.

Po preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), izravna inozemna ulaganja u Hrvatskoj u prošloj su godini iznosila 436,9 milijuna eura, što je gotovo 60 posto manje nego godinu dana ranije.

Ministar gospodarstva ističe kako treba uložiti više vremena i truda da strani investitori prepoznaju promjene u investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

Naglašava da je puno toga napravljeno Zakonom o strateškim ulaganjima, izmjenama zakona o gradnji i ubrzavanjem izdavanja dozvola te s osnivanjem Agencije za investicije i konkurentnost.

Očito je da moramo pokucati na vrata većeg broja zemalja u svijetu, a ne ostati ograničeni na zemlje u okruženju ili iz Europe koje nam na taj način ostaju jedini strani investitori. Moramo više truda i vremena uložiti da se vratimo na vremena prije krize, poručuje Vrdoljak.

Što se tiče strateških investicija, kaže da je 20-ak projekata u pripremi, a tri su odobrena i poslana kao prijedlog prema Vladi. To su termoelektrana Plomin, luka Rijeka i LNG terminal, koji je u ovom trenutku interesantan na globalnoj razini, istaknuo je Vrdoljak, dodajući da su ostali projekti u obradi i da se njima bave radne skupine.

Ministar je na novinarski upit oko reforme javne uprave, s obzirom i na istraživanje Zaklade Bertelsmann, prema kojem je Hrvatska na 39. od 41 mjesta po efiksanosti javne uprave, potvrdio da je javna uprava jedan od najvećih problema Hrvatske, ali da se sve radi da reforma uspije. Javna se poduzeća reformiraju i restrukturiraju, provode se reforme u raznim drugim institucijama, spajaju se agencije, kazao je Vrdoljak napominjući kako se, po njegovu mišljenju, još uvijek nije napravilo dovoljno i puno toga se može i treba učiniti.

Što se tiče istraživanje Zaklade Bertelsmann, prema njemu Hrvatska dobro stoji po pitanju demokracije, čak bolje od većine europskih zemalja, istaknuo je.

Smatra da nema razloga da jedan od slijedećih prioritetnih političkih ciljeva ne bude uspješno provođenje reforma javne uprave. To nije važno samo zbog privlačenja investicija, već je to važno i hrvatskim građanima, kazao je.

Ministar Vrdoljak je tijekom današnjeg posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji u Krapini potpisao ugovore s gradovima i općinama te udrugama o potporama za projekte energetske učinkovitosti, na radnom je sastanku razgovarao s gospodarstvenicima iz županije, a u Oroslavlju je posjetio tvrtku Aquafil CRO.

Komentirajte prvi

New Report

Close