HNS predlaže Vesnu Pusić i Ivana Vrdoljaka; Čačić ostaje na čelu stranke

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2012. u 16:06
Ivan Vrdoljak (PXL)

HNS-ov Ivan Vrdoljak zamijenit će Radimira Čačića na mjestu ministra gospodarstva.

Predsjedništvo HNS-a zaključilo je na današnjoj sjednici da će za prvu potpredsjednicu vlade i koordinatoricu za vanjske i europske politiku predložiti Vesnu Pusić, za ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a na dužnost ministrice graditeljstva njegovu dosadašnju zamjenicu Anu Mrak Taritaš.

O tome je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva izvijestio predsjednik stranke Radimir Čačić napomenuvši da je prijedlog usuglašen sa Središnjim odborom stranke i koalicijskim partnerima, da će sutra biti upućen u Hrvaski sabor te kako očekuje njegovo usvajanje.

Čačić je najavio da će se izvanredni stranački sabor održati do kraja ožujka iduće godine, a da će on uoči sabora podnijeti ostavku kako bi otvorio prostor da se na saboru izabere novi predsjednik stranke.

Na novinarski upit što će se događati sa strankom, ako ode na odsluženje zatvorske kazne prije ožujka iduće godine, Čačić je odgovorio da o pravnim formalitetima i standardima ne odlučuje on, već institucije i da će on odluke poštivati. Pojasnio je da po Statutu HNS-a predsjednika stranke zamjenuje potpredsjednica s najvećim brojem glasova.

Upitan hoće li činjenica da nije podnio ostavku štetiti ugledu stranke i pripremama uoči lokalnih izbora, Čačić je odgovorio da su stvari potpuno jasne i da postoji njegova odgovornost u pravnom smislu, no da pravni sustav jasno razlikuje kad se radi o nečasnom kaznenom djelu i da njegovo takvo nije.

"Ovdje se radi o nehatu i sa stanovišta mog moralnog i političkog integriteta nemam nikakvih dvojbi i sasvim sam siguran da je to jasno i svakom ozbiljnom i dobronamjernom hrvatskom građaninu ", poručio je Čačić. Dodao je kako očekuje da će se stranački sabor vrlo pozitivno odraziti na HNS-ov rezultat na lokalnim izborima i da će ga dobro pripremiti kao i cijeli rad na lokalnim i izborima te izrazio uvjerenost da će sam stranački sabor dati novi zamah stranci.

Potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak upitan je li spreman preuzeti jedan od najtežih resora u vladi, odgovorio je potvrdno te dodao kako nije prvi put da je koordinirao i vodio timove. Napomenuo je da mu je poznato što se događa u Ministarstvu gospodarstva jer je bio u dnevnom višetjednom kontaktu s ministrom Čačićem i do sada.

"To je samo potvrda kontinuiteta onoga što se do sada radilo i uopće ne dvojim da ćemo svi zajedno, čitava vlada, odraditi dobar posao, pa tako i u Ministarstvu gospodarstva", naglasio je Vrdoljak.

Na upit tko će u vladi koordinirati gospodarski resor, Čačić je odgovorio da će o tome odlučiti premijer, s obzirom da prva potpredsjednica preuzima koordinaciju vanjske politike i europskih poslova, te da će jedan od SDP -ovih potpredsjednika preuzeti koordinaciju gospodarskih resora.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podnio je jučer poslijepodne ostavku na sve dužnosti u Vladi nakon što ga je Županijski sud u mađarskom Kapošvaru jučer pravomoćno osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog prometne nesreće koja se 8. siječnja 2010. godine dogodila u Mađarskoj, a u kojoj su poginule dvije osobe.

>>> Čačić prije ostavke dogovorio posao u Kataru vrijedan 100 mil. eura?

>>> Prodanović: Čačić može tražiti pomilovanje mađarskog predsjednika

>>> Čačićev mađarski branitelj: Imamo još nekih proceduralnih mogućnosti

 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Čestitamo novim čelnim ljudima i samo hrabro naprijed !!!

Trebali su probat s Ferenčakom. Možda ni on ne dobije pravomoćnu osuđujuću [emo_smijeh]

ovaj ni ne zna što je gospodarstvo

New Report

Close