Vrdoljak im dao 20 dana da skupe sve papire

Autor: Marija Brnić , 08. svibanj 2013. u 22:00
Ivan Vrdoljak, pojasnio je da glavnina potpora ide za modernizaciju/Anto Magzan/PIXSELL

Prerađivačkoj industriji 120 mil. kuna.

Do 28. svibnja tvrtke iz prerađivačke industrije s više od 20 zaposlenih imaju priliku aplicirati za 120 milijuna kuna bespovratnih potpora iz Operativnog program za taj sektor za koje je Ministarstvo gospodarstva jučer otvorilo natječaj.

Za potpore natjecat se mogu proizvođači tekstila, odjeće, kože, tvrtke za preradu drva i proizvodnju namještaja, proizvođači kemijskih, farmaceutskih i proizvoda od gume i plastike, te nemetalnih mineralnih proizvoda, proizvođači elektirične opreme i strojeva, računala, motornih vozila i ostalih prijevoznih sredstava, te metala osim u slučaju sirovog željeza i čeličnih cijevi. Preduvjet da se tvrtke mogu javiti na natječaj je da su tvrtke zdrave, jer aplicirati ne mogu oni koji imaju duga prema zaposlenima, državi i koje su u postupku predstečajne nagodbe ili likvidacije. Glavnina potpora, 90 milijuna kuna, dodjeljuje se za početna ulaganja i modernizaciju tehnološkog procesa. No, ne za ulaganja u zgrade i zemljište, nego za pokretanje nove djelatnosti i proizvodnje, promjenu postojećeg procesa proizvodnje prema onima s višom dodanom vrijednošću, te ulagati u nove tehnologije.

Pomagat će se nabava novih strojeva i opreme po tržišnim uvjetima, a od nematerijalnih ulaganja patente, licence i tehnološko znanje. Maksimalna potpora po tvrtki, ovisno o regiji i veličini tvrtke, je do 3 milijuna kuna. Za ostale mjere koje uključuju subvencioniranje obrtnih sredstava, promociju novih proizvoda, dodjelu znaka zaštite okoliša, uvođenje EMAS sheme u proizvodnu organizaciju i za okolišne dozvole ukupno je predviđeno 30 milijuna kuna, a maksimalan iznos po projektu je 750 tisuća kuna. Da bi bile razmatrane, ponude moraju sadržati sve tražene dokumente, od projekta za koji se traži novac do potvrda o broju zaposlenih, da tvrtka ne duguje radnicima i državi, te izjave o korištenju potpora od 2010. Ove se potpore inače zbrajaju sa svim ostalim koje tvrtka dobiva od države.

Komentirajte prvi

New Report

Close