Vrdoljak: ICTsektor ključ razvoja hrvatskog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 12:26
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Vrdoljak je otvorio prvi nacionalni ICT summit “ICT – ključ razvoja hrvatskog gospodarstva”.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u četvrtak u Osijeku kako ICT sektor ima snagu svojim tehnološkim rješenjima jačati konkurentnost svih ostalih sektora gospodarstva te da ne vidi industriju u Hrvatskoj koja se može razvijati bez inovativnih rješenja iz ICT sektora.

Vrdoljak je otvorio prvi nacionalni ICT summit "ICT – ključ razvoja hrvatskog gospodarstva", kojim Ministarstvo gospodarstva želi potaknuti jače povezivanje svih industrija s hrvatskim ICT sektorom, i koji označava početak implementacije Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014 – 2020 godine. Na skupu se okupilo oko 300 sudionika.

Ministar gospodarstva je istaknuo kako je ICT sektor jedna od četiri strateške industrijske grane, koji je i u vrijeme krize te dugotrajnog pada BDP-a rastao, zapošljavao i izvozio te stoga daje šansu da se Hrvatska i na tome području brže i bolje razvija.

Ocijenio je kako su pred Hrvatskom veliki izazovi u gospodarskoj transformaciji, posebice u promjeni strukture BDP-a, jer se dosadašnja struktura pokazala potpuno neodrživa.

"Rast baziran na vlastitoj potrošnji, građevinskom sektoru, bez stalnog ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj te praćenja svjetskih i europskih trendova je promašena politika i promašena struktura BDP-a", poručio je Vrdoljak.

Dodao je kako Hrvatska stoga mora početi provoditi strateške dokumente, poput industrijske strategije i mjeriti njihovu uspješnost, što treba voditi ka ukupnom gospodarskom rastu, posebice industrijske proizvodnje i izvoza te stabilnog i održivog razvoja, uz korištenje inovativnih tehnologija ICT-a.

Istaknuo je kako je industrijska strategija definirala što se do 2020. treba učiniti po pitanjima razvoja, povećanja konkurentnosti, produktivnosti i izvoza, a prioritet je "stvaranje stabilnog investicijskog okruženja, koje neće ovisiti o promjenama gospodarske, posebice porezne politike i troškova radne snage".

ICT sektor smo prepoznali kao horizontalnu industriju, jer ima snagu da svojim tehnološkim rješenjima jača konkurentnost svih ostalih sektora. Ovim skupom želimo potaknuti suradnju između ICT sektora i ostalih industrija, jer je to ključno, istaknuo je Vrdoljak.

Ocijenio je kako drvna i prehrambena industrija imaju potencijal biti strateške, ali po današnjim pokazateljima, strukturi, izvozu i dodanoj vrijednosti, nisu one na kojima možemo temeljiti rast i novo zapošljavanje. Smatra kako će uz povezivanje s ICT sektorom i racionalno korištenje sirovinskih resursa i to sigurno biti industrijske grane koje će pokazivati potencijal rasta, kojeg neće biti bez inovativnih rješenja i novih tehnologija te povezivanja s drugim strateškim sektorima, poput ICT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close