Vrdoljak i Novinić računat će koliko poduzetnike košta država

Autor: Marija Brnić , 26. studeni 2014. u 21:59
- Damir Novinic, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Koliko poduzetnike košta, bez poreznih obveza, državna administracija, istraživat će se u Ministarstvu gospodarstva i AIK-u.

Koliko poduzetnike košta, bez poreznih obveza, državna administracija, istraživat će se u iduća tri mjeseca u Ministarstvu gospodarstva i Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK) kroz pilot projekt Standard Cost Model (SCM).

Riječ je o metodologiji koju je Hrvatskoj preporučila Europska komisija u sklopu Procedure prekomjernog deficita. Cilj je istraživanja, koje je jučer odobrila Vlada, utvrditi razinu administrativnoga opterećenja poslovnog sektora. Polazi se od toga da svaka informacija koju od poduzetnika traži administracija iziskuje određene troškove u obliku vremena, rada i novca. Njih je kroz uvrštavanje u formulu SCM metodologije moguće pretvoriti u konkretnu cijenu koju plaćaju poduzetnici. Ministarstvo gospodarstva fokusirat će se u mjerenju opterećenja za područje trgovine i unutarnjeg tržišta.

Temeljem dobivenih rezultata do ožujka iduće godine Ministarstvo gospodarstva i AIK Vladi trebaju predati i Akcijski plan smanjenja administrativnih procedura i opterećenja za poslovni sektor u Hrvatskoj.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Daš Hrvatima državu i upropaste se…

Košta država jako puno. Zadatak br1 za gospodina Vrdoljaka i Novinića. Osnovna škola 3C.
Obrtnik riskira 4000 kuna te kupi robe za taj novac. Uspije preko interneta tu robu prodatio za 8000kn. Odnosno pošalje 160 paketa za 50kn. Koliko je novaca zaradio on a koliko država?

New Report

Close