Vrdoljak: Hrvatska je najbolja u privlačenju investicija u regiji

Autor: Bernard Ivezić , 17. rujan 2014. u 17:08
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

“U regiji smo apsolutno najbolji po privlačenju investicija, ali se u medijima stvara drugačija slika”, kaže Vrdoljak.

Nije točno da je Hrvatska najlošija u regiji po pitanju investicijske klime, to je laž, bio sam u BiH i Srbiji, znam o čemu pričam, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na Zagreb business summitu. Ministar je na prvoj konferenciji koja promovira gradove kao generatore razvoja kazao da je ključan problem u tome što uspješne priče ne dobivaju prostor dok one u kojma se pojavljuju sumnjivi investitori s problemima, dobivaju naslovnice.

"U regiji smo apsolutno najbolji po privlačenju investicija, ali se u medijima stvara drugačija slika", kaže Vrdoljak.

Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost kaže da s takvim pristupom tjeramo investitore. Navodi da s druge strane ima niz primjera koji pokazuju da imamo što ponuditi.

"Teva je kroz Plivu u Hrvatsku uložila milijardu kuna, Ericsson NT je najprofitabilniji dio Ericssona, Deutsche telekom u Hrvatskoj razvija TeraStream, i svi oni to rade jer ovdje mogu pronaći kadrove kakve ne mogu naći vani", kaže Novinić. Dodaje da su javnosti stvara lažna slika da je radna snaga u Hrvatskoj preskupa.

"U Hrvatskoj radnici jesu skuplji nego u regiji, ali su zato jeftiniji nego u zapadnoj Europi. K tome, investitore mnogo više zanima koliko su naši ljudi obrazovani, njihovo iskustvo, produktivnost i pouzdanost, a upravo su to naši aduti", kaže Novinić.

Pojašnjava da imaju sve više primjera stranih investitora koji u Hrvatskoj grade tvornice i još više onih koji to žele. Navodi da je jedan od problema što investitori vani nisu upućeni u stvarnu situaciju u Hrvatskoj.

"Jedna poljska tvrtka je više od deset puta slala ljude u Hrvatsku prije nego je potvrdila da će baš ovdje izgraditi svoju prvu tvornicu izvan Poljske, a u toj smo odluci potukli konkurenciju ne samo u svijetu nego i u Kini", kaže Novinić. Navodi da su se toj tvrtki naši radnici pokazali najisplativiji.

"Najveći problemi koje investitori imaju u Hrvatskoj su zapravo nepredvidljivost porezne politike i neefikasno pravosuđe", zaključuje Novinić.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Moira Orfei je nista prema cirkusu sa ovim i kolegama mu klaunima! Ne zna se koji je veći jopac Vrdoljak, Grčić ili Maras!?

svašta.


Gljive bunike

ne znam sta je,ali sta je da je odlicno je.

Koji muljator…..
Puni smo nafte …a grcamo u siromaštvu

New Report

Close