Vrdoljak: Gazprom je već tu; Štern: To možda neće biti dobro za Inu

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2012. u 12:48
Davor Štern; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako ulazak ruskog Gazproma na hrvatsko tržište “nije upitan jer su oni već tu”, međutim, nije htio spekulirati hoće li uslijed toga pojeftiniti plin.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako ulazak ruskog Gazproma na hrvatsko tržište "nije upitan jer su oni već tu", međutim, nije htio spekulirati hoće li uslijed toga pojeftiniti plin.

Trebamo malo sačekati da prođe vrijeme, da vidimo kakve će doći ponude i što će se ispregovarati. Ima tu dosta kompliciranih ugovora između Ine i Prirodnog plina, rekao je Vrdoljak novinarima uoči sjednice Vlade.

Iz Ministarstva financija jučer je najavljeno da će dolazak Gazproma na hrvatsko tržište ukinuti dosadašnji monopol Ine na utvrđivanje cijene plina, zbog čega bi u idućih mjesec dana plin trebao pojeftiniti za oko 70 lipa po prostornom metru.

Vrdoljak smatra da će Hrvatska u budućnosti imati puno bolju energetsku situaciju. Uvjeren sam da će Hrvatska za četiri do pet godina, ako realiziramo sve što planiramo, biti izvoznik plina i električne energije, a onda će i cijene kod nas biti niže, rekao je Vrdoljak.

"Tržišna utakmica dobra je za potrošače, iako možda nije dobra za INA-u, ali će se i ona u tom slučaju morati potruditi", komentirao je za Danas.hr sada već bivši član Nadzornog odbora INA-e Davor Štern.

Gazprom je, napominje Štern, drugi najveći proizvođač plina na svijetu i sigurno bi mogao ponuditi jeftinije cijene plina. "Borba cijenama je već krenula u Americi, koja je plin u dvije godine pojeftinila za 50 posto jer su počeli koristiti nove metode u proizvodnji", kaže nam Štern dodajući da je Amerika od neto uvoznika postala izvoznik.

Ista je metoda počela davati rezultate i u Europi, a Gazprom je počeo hvatiti svoj udio na europskom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close