Vrdoljak: Financial Times je prepoznao učinjeno u energetskom sektoru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. svibanj 2014. u 16:42
Nel Pavletic/PIXSELL

Financial Times je ovih dana objavio tekst u kojem piše kako će Hrvatsku spasiti bogatstvo u nafti i plinu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je danas kako je i ugledni poslovni list Financial Times prepoznao sve što je Hrvatska u proteklih nešto više od godinu dana učinila u energetskom sektoru te istaknuo kako će na svim energetskim projektima sudjelovati partneri iz cijelog svijeta.

"Financial Times, kao možda najuglednija i najutjecajnija svjetska poslovne novine, prepoznale su sve što smo u protekli nešto više od godinu dana učinili u energetskom sektoru. Potvrdili su da smo Hrvatsku stavili na svjetske energetske karte kao važan faktor stabilnosti i budućeg prosperiteta zasnovanog na crpljenju rudnih bogatstava", kazao je Vrdoljak komentirajući u izjavi za novinare tekst Financial Timesa da će "Hrvatsku spasiti nafta i plin iz Jadrana".

Vrdoljak ističe kako je to posebno važno u ovom vrlo nestabilnom geopolitičkim trenutku s obzirom na moguće ozbiljne posljedice za opskrbu Europe energentima s obzirom na situaciju u Ukrajini.

To se posebno odnosi na nama susjedne zemlje koje su znatno ovisne o uvozu energije, posebno plina, rekao je Vrdoljak i najavio da će sljedeći tjedan o tome razgovarati s povjerenikom za energetiku Europske komisije Guentherom Oettingerom i ostalim ministrima energetike na sastanku u Ateni.

Ministar podsjeća da Hrvatska danas gotovo 70 posto potreba za plinom zadovoljava iz vlastitih izvora. Ali, moramo se ozbiljno pripremati i znat ćemo reagirati u slučaju plinske krize. Naši građani za sada nemaju razloga za zabrinutost, kazao je Vrdoljak.

Ipak, sve to, kako ističe, pokazuje ispravnost da mnoge karte razvoja u industriji bacimo na energetski sektor.

U samo godinu dana, u rekordnom roku, potpuno smo promijenili zakonsku regulativu i Hrvatska je postala pravi hit među investitorima u energetskom sektoru. Na svim energetskim projektima sudjelovat će partneri iz cijeloga svijeta, a osim istraživanja i eksploatacije nafte i plina tu su i izgradnja termoelektrane Plomin C, LNG terminal i ostali za Europu strateški energetski objekati koji mogu i moraju pokrenuti ukupno hrvatsko gospodarstvo", zaključuje Vrdoljak.

Financial Times je ovih dana objavio tekst u kojem piše kako će Hrvatsku spasiti bogatstvo u nafti i plinu te kako se hrvatska Vlada nada postati poznata po onome što možda leži ispod njezina mora, a to su milijarde dolara vrijedni nafta i plin.

U tekstu se podsjeća kako su provedena seizmička snimanja te otvoren natječaj, a očekuje se da će privući 2,5 milijarde američkih dolara investicija u razdoblju od pet godina, smanjiti ovisnost zemlje o uvozu nafte i plina, podići tromo gospodarstvo i pomoći u stvaranju strateški smještene Hrvatske kao regionalnog energetskog središta. Prenosi se i izjava potpredsjednika za regulatorna savjetovanja pri IHS-u Jima Thomasa da je projekt potencijalno pozitivan za Hrvatsku i cijelu regiju te kako je 40 naftnih tvrtki pokazalo interes za natječaj.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Dodatna pojašnjenja

Za Twixera

Dragi prijatelju,

u ineresu forumaša i ostalih čitalaca “Poslovnog dnevnika” moram nešto nadodati. “Beyondbrics”, kako ste vjerojatno uočili je sekcija unutar FT-a. Ona je namijenjena temama koje nisu od “prestižne” važnosti i odnosi se na BRIC države (Brazil, Rusija, Indija i Kina). No, to ne znači da je to “istočna liga, druga skupina”. U Hrvatskoj naime ne vrijedi pravilo “moraš postati netko da bi mogao pretendirati na nešto”; a ne postoji niti faktor imidža. Odatle brojni nesporazumio oko toga tko je tko i selekcije važnosti na temelju toga što netko u svijetu predstavlja – i kome. Dalje (ili srećom) to ipak nije blog (blogovi su zasebna sekcija u istom zaglavlju).

Ipak, treba dodati i to da to nije tema dovoljno važna da bi išla u tiskano izdanje (inače bi nosila upozorenje “From the print edition”), zao ga u papirnatoj verziji niste našli.

I za mene osobno je ova spoznaja bolna (mislim na to da je Hrvatska toliko sićušna i beznačajna) ali kao što rekoh “Komentari su slobodni, ali su činjenice svete”.

prdoljak ne valjaj gluposti,nemaš pojma,financial times te pohvalio,ali te nisu pohvalili hrvatski birači,a tvoja strančica na sljedećim izborima neće proći prag

I Economist ih je nedavno prepoznao pa su onda udarili u plač da i strani mediji griješe.

Samo jedan citat iz originalnog članka na osnovu kojeg će vam stvari biti jasnije: “It is hard to say before actual drilling is done”

New Report

Close