Vrdoljak: EK dao zeleno svjetlo za privatizaciju Brodosplita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2013. u 16:58
Ivan Vrdoljak; Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Potpisivanje ugovora očekuje se 28. veljače.

 Ugovor o privatizaciji Brodosplita usuglašen je s Europskom komisijom i njegovo potpisivanje očekuje se krajem veljače, izjavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za tržišno natjecanje Joaquinom Almunijom.

"Usuglašen je konačan tekst za Brodosplit i krajem sljedećeg mjeseca očekujemo potpisivanje ugovora", izjavio je Vrdoljak novinarima nakon sastanka s Almunijom.

Potpisivanje ugovora očekuje se 28. veljače.

Zadnja, usuglašena verzija ugovora, u odnosu na prethodnu predviđa da se obveze države produlje s tri na pet godina, a ukupni trošak države se povećava s 1 milijardu i 263 milijuna kuna na 1,5 milijardi. Za ovu godinu predviđeni trošak bio je 600 milijuna kuna, a sada prema ovoj verziji ugovora iznosi 480 milijuna. "To će sigurno ministar financija (Slavko) Linić pozdraviti", rekao je Vrdoljak.

Kompenzacijske mjere su se morale povećati kako bi se pokrili gubici nastali tijekom privatizacijskog procesa za koje ne može biti kriv kupac, nego država jer nije dovoljno brzo privatizirala to brodogradilište, objasnio je ministar.

Ministar Vrdoljak upoznao je povjerenika Almuniju i sa stanjem stvari u pogledu privatizacije Brodotrogira i 3. maja.

Za Brodotogir je već parafiran ugovor i on bi vrlo brzo mogao biti spreman za konačno potpisivanje, a za 3. maj je predan novi program restrukturiranja te će do usuglašavanja privatizacijskog ugovora trebati još nekoliko mjeseci, rekao je ministar Vrdoljak, dodajući da se mišljenje Europske komisije o tom programu očekuje vrlo skoro.

Brodogradilište 3. maj bit će prodano pulskom brodogradilištu Uljanik.

"Vrlo brzo očekujemo obvezujuću ponudu, a glavno je da Komisija prihvati novi program restrukturiranja koji je izmijenjen u odnosu na onaj koji je napravljen u početnoj fazi privatizacije. Još ćemo imati nekoliko krugova razgovora, a ja sam optimistačan", rekao je Vrdoljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close