Vratite ‘idejno rješenje’, ovako je sve prepušteno stihiji

Autor: Darko Bičak , 22. kolovoz 2016. u 11:17
Obveza izrade idejnog rješenja ukinuta je radi bržeg izdavanja građevinske dozvole, Fotolia

Komora arhitekata od političkih stranaka traži odgovore i apelira.

Hrvatska komora arhitekata (HKA) želi doznati od političkih stranaka kako će se odnositi prema arhitekturi i gradnji u slučaju da nakon izbora participiraju u vlasti.

Zbog toga je strankama uputila pet pitanja vezanih uz prostorno uređenje i arhitektnonsku djelatnost.

Arhitekti bi, prije svega, htjeli znati hoće li nova garnitura na vlasti vratiti u zakon obvezu izrade idejnog projekta kao osnove za ishođenje lokacijske dozvole te obvezu izrade izvedbenog projekta. Kako objašnjava Željka Jurković, predsjednikca HKA, bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš ukinula je obvezu izrade idejnog rješenja kao dio mjere za ubrzavanje izdavanja građevinske dozvole.

“Možda je vrijeme izdavanja građevinske dozvole smanjeno s, primjerice, 60 na 30 dana, ali je napravljen totalni nered u proceduri koja prethodi, a i nakon građevinske dozvole. Prije su bile propisane procedure kojih su se svi držali, a sad je sve prepušteno stihiji. Sreća je da trenutačno ima malo većih građevinskih projekata, pa taj problem nije u javnosti toliko primjetan, ali kad dođe do građevinskog buma, problemi će biti jako veliki”, kaže Jurković.

Arhitekte zanima i planira li se donijeti Strategija razvoja graditeljskog sektora u Hrvatskoj. Pitaju političare i hoće li Zakon o prostornom uređenju postati krovni zakon koji uređuje planiranje, razvoj i zaštitu prostora u našoj zemlji.

HKA se pita hoće li nova Vlada provoditi smjernice dokumenta “ApolitikaA-Arhitektonske politike Hrvatske 2013.-2020:”, što je baza za stvaranje društvenog konteksta za vrsnoću i kulturu građenja.

Na posljetku, Hrvatska komora arhitekata pita hoće li biti promjena u javnoj nabavi, gdje više glavni kriterij ne bi bio najniža cijena nego kvaliteta, u ovom slučaju arhitektonske usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close