Vraća 
se vojna pričuva

Autor: Poslovni.hr , 21. srpanj 2014. u 19:01
Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Kuverte s pozivima na vojnu vježbu ili postrojavanje do kraja ove godine ponovno će se pojaviti, i dolaziti na odabrane adrese.

Kuverte s pozivima na vojnu vježbu ili postrojavanje do kraja ove godine ponovno će se pojaviti, i dolaziti na odabrane adrese, piše Večernji list.

Za početak, na području Osijeka i Dubrovnika, koji su odabrani za "probu", a cilj je obnova sustava vojne pričuve u Hrvatskoj.

Pozivi će biti podijeljeni na po 600 do 700 adresa na oba ova područja koja su uz državnu granicu. "Radimo probu ustroja i zanima me koliki će biti odziv", unaprijed planira ministar obrane Ante Kotromanović. Namjerava postrojiti dvije pješačke pričuvne pukovnije, prvi put bez uniformi i oružja premda će za njih izdvojiti u skladištima uniforme, opremu i oružje.

"Godinama su se u sustavu samo gomilali problemi, a stalo mi je ostaviti sektor obrane u korektnom stanju", kaže. RH je, naime potpuno zanemarila potrebu vojne pričuve. Pogotovu nakon što je tadašnja vlada nakon 1. siječnja 2008. ukinula obvezno služenje vojnog roka, u skladu s planovima stvaranja profesionalne vojske pogodne za NATO-ove operacije. Danas, Hrvatska ima oko 16.000 profesionalnih vojnika, uskoro i tisuću manje. Pokazalo se da to nije dovoljan jamac nacionalne sigurnosti, pa se vraća – pričuva.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Budući da Hrvatska ne može više financirati vojsku u trenutnom obimu i sastavu, brojno stanje aktivnih vojnika smanjit će se u korist onih u pričuvi. Dakle, manje redovitih plaća u korist dnevnica na vojnim vježbama i obuci pričuvnoga sastava.

New Report

Close