Vraća se obaveza ugradnje razdjelnika, iako je studija dokazala da su - neisplativi

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Apsurd je da obvezu ugradnje spornih razdjelnika vraća isto ministarstvo koje je i naručilo, platilo i objavilo studiju o njihovoj (ne)isplativosti.

Nakon gotovo dvije godine 'moratorija', kako doznaje Novi list, vraća se obaveza ugradnje razdjelnika. Potvrdilo je to Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, isto ono koje je prošle godine naručilo, platilo i objavilo studiju Ekonomskog instituta, koja je pokazala da je ugradnja razdjelnika – ekonomski neisplativa. 
"Obveza ugradnje i korištenja razdjelnika ostaje", stoji u odgovoru ministarstva Tomislava Ćorića našem listu na pitanje predviđaju li izmjene Zakona o tržištu toplinske energije, koje bi uskoro trebale ugledati svjetlo dana, daljnju ugradnju razdjelnika. Odgovor na pitanje tko su, poimence, članovi radne skupine koja na izmjenama zakona radi, odnosno sjede li u toj radnoj skupini i oni koji su prije pet godina propisali ugradnju razdjelnika, od Ministarstva nismo dobili. Razdjelnici su do sada ugrađeni u oko 104.000 kućanstava, preostala je ugradnja u još oko 50.000, koja je 2016. zaustavljena, dok se ne pokaže jesu li isplativi.

U Ministarstvu se, opravdavajući izmjene zakona, pozivaju na dodatno usklađivanje s EU direktivom, makar je u startu, 2013. godine, propušteno najvažnije što direktiva traži – ispitati isplate li se razdjelnici, i koliko. Direktiva kaže da je ugradnja razdjelnika opravdana ako se analizom utvrdi da je tehnički izvediva i ekonomski isplativa, no Hrvatska takvu analizu prije uvođenja razdjelnika nije napravila. Napravile su je mnoge druge EU države pa je, primjerice, analiza u daleko hladnijoj Finskoj, Švedskoj ili UK pokazala da su im razdjelnici neisplativi jer suvlasnike u zgradama koštaju značajno više nego što bi se dobilo uštedom na energiji.

Komentari (9)
 • -Jura-
  -Jura- 15:16 8.10.2018.

  Nema šanse da mjenjam bojler. Nabijem ih na kitu.

 • Kirin
  Kirin 15:12 8.10.2018.

  Treba vidjeti tko ima korist od ovoga, nakon Prdoljaka, i počet dokazivat namjeru……I s boilerima će bit ista spika! To je novi oblik reketarenja!

 • itoldyouso
  itoldyouso 14:57 8.10.2018.

  mene vise brinu ovi kondenzacijski bojleri…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!