Vraća li se u Hrvatsku obveza služenja vojnog roka?

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2017. u 11:33
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Onih koji se zalažu za obveznu obuku i dalje ima…

U Hrvatskoj obveza služenja vojnog roka ne postoji od 2008. godine, što je u to vrijeme izazvalo uglavnom pozitivne reakcije javnosti. Imamo tek dobrovoljno služenje vojnog roka u trajanju od 14 tjedana na poligonima Slunj i Gašinci. No, onih koji se zalažu za obveznu obuku (u daleko kraćem obujmu nego nekada) i dalje ima, osobito u vojnim krugovima i dijelu političkih krugova, te su sve češća nagađanja da bi se to uskoro voljom aktualne vlasti moglo promijeniti.

Kako doznaje Glas Slavonije, u tijeku je dovršetak opsežne analize koja bi trebala pokazati sve prednosti i mane ponovnog aktiviranja obveznog vojnog roka, u ljetnim mjesecima. Dok ne bude konačnih rezultata te analize, zasad u MORH-u to nitko ne želi službeno komentirati.

Ipak, sugovornik Glasa Slavonije, vrlo kompetentna osoba kada je u pitanju vojna obuka, potvrdio je kako se o tome razmišlja, dodajući kako je stvar Ministarstva i Stožera da daju prijedlog samog sadržaja jedne takve obuke te da se ocijeni hoće li se u to ići. Smatra kako to nije priča bez osnove i razloga, jer se, kaže, u nekim drugim europskim zemljama također odvijaju takvi procesi.

Komentari (44)
Pogledajte sve

Jer iznošenje poraznih činjenica ne znači “pisanje protiv HV-a”, jer mi je do dobrobiti i uspjeha vojnika i HV-a stalo (zapovijedao sam ljudima gotovo cijelu karijeru), jer se lažnim izvješćivanjem javnosti prikriva stvarno stanje u vojsci kako bi mafija u MORH-u mogla neometano nastavljati pljačku, i konačno, jer će vraćanje vojnog roka financijski, materijalno i personalno upropastiti i ovo malo što je ostalo od te vojske – i to govorim iz osobnog iskustva! Kako se bojim da tebi ni ovo neće biti dovoljno obrazloženje, prekidam raspravu. I ponavljam, petljaj se u ono u što se barem donekle razumiješ! Ja se razumijem, i ne muljam nikoga, sudjelovao sam u svim etapama stvaranja HV-a.

Zašto onda pišeš protiv HV ?

Pero,
Tamo gdje ti nikada nisi mogao, niti možeš, a i nećeš nikada prići. U 2. gardijskoj brigadi HV. Uostalom, ne petljaj se u razgovore odraslih, blesane. Idi se prepucavaj na forumima sa sličnima tebi, liječi se, vozi bicikl, jedi puno plave ribe…sve što pomaže mentalnom zdravlju. Treba ti!

imate pravo, bio sam u sustavu obrane punih 15 godina.

Gdje ,

u Srbiji , “Republici Srpskoj” ili u “Srpskoj Krajini u izbjeglištvu” ?

New Report

Close