Volkswagen preuzima kontrolu u Scaniji, izvjesno spajanje s MAN-om

Autor: Ksenija Končevski , 04. ožujak 2008. u 06:30

VW je stekao 68,6 posto glasačkih prava u švedskom proizvođaču kamiona, a vlasnički udio povećao na 37,73 posto

Europski autoproizvođač broj jedan Volkswagen u ponedjeljak je obznanio da preuzima kontrolni udio švedskog proizvođača kamiona Scania za 2,86 milijardi dolara. VW je također i većinski vlasnik njemačkog MAN-a ( drži 30 posto), a po spajanju sa Scanijom mogao bi prerasti u najvećeg europskog proizvođača kamiona ispred njemačkog Daimlera i švedskog Volva.Volkswagen je povećao udio u Scaniji zahvaljujući kupnji udjela koji je dosad držao švedski holding Investor (kontrolira ga moćna obitelj Wallenberg), za 200 švedskih kruna po dionici (32,39 dolara). Time je VW stekao 68,6 posto glasačkih prava, javlja agencija AFP, a izravan vlasnički udio povećao na 37,73 posto. VW je dosada, inače, držao 20,89 posto dionica te 37,98 posto glasačkih prava u Scanii. VW je istovremeno na meti preuzimanja najprofitabilnijeg prozvođača automobila Porschea, koji bi uskoro trebao postati i većinski vlasnik najvećeg njemačkog autoproizvođača, a sada drži gotovo 31 posto udjela. Najprofitabilniji autoproizvođač Porsche je dioničar Volkswagena od rujna 2005. Istisnuvši švedski Investor, VW bi konačno mogao ostvariti plan trostrukog spajanja MAN-a, Scanie i Volkswagenova poslovanja komercijalnih vozila. Združena kompanija prerasla bi u najvećeg europskog proizvođača kamiona s oko 33 milijardi eura prihoda godišnje i 110 tisuća radnika.MAN i Scania zajednički bi generirali prodaju 176.487 teških kamiona i autobusa godišnja. VW-ova divizija doprinijela bi s dodatnih 441.700 vozila uključujući lagana komercijalna vozila. Predsjednik uprave VW-a Martin Winterkorn međutim poručuje da će po zaključenju transakcije, koja tek treba dobiti zeleno svjetlo regulatora tržišne utakmice, Scania ostati zasebni brend te da nema planova za promjenama koji bi se odrazio na radnike.

VW je posljednjih nekoliko mjeseci ubrzano povećavao udio glasačkih prava u Scanii, razmjenjujujući dionice koje nose manja glasačka prava za udjele s većim a istu je strategiju provodio i prilikom preuzimanja većinskog udjela u MAN-u. Volkswagen vlasnički udio u Scaniji drži već osam godina, a u upravi poručuju da očekuju “vrlo pozitivan” razvoj budućih poslovnih događaja u kompaniji. Scania je, kako smo pisali, u listopadu lani obznanila da planira investirati između 50 i 100 milijuna eura u proizvodnju kamiona u Rusiji s početnim kapacitetom proizvodnje 10.000 vozila godišnje. Scania je u Rusiji prisutna od 2002. i proizvodi autobuse u drugom najvećem ruskom gradu Sankt Peterburgu. Dok rusko gospodarstvo bilježi procvat zahvaljujući visokim cijenama nafte, inozemni autoproizvođači sve više traže mogućnosti širenja prisutnosti u Rusiji. VW je i većinski dioničar njemačkog konglomerata MAN, također proizvođača teških kamiona i autobusa koji je krajem 2006. također bio zainteresiran za preuzimanje rivalske Scanie, no pokušaji su propali. MAN je, podsjećamo, u rujnu pretprošle godine ponudio 9,6 milijardi eura za preuzimanje Scanie, no pokušaj je propao jer su ga odbili vodeći dioničari VW i Investor. MAN je potom u listopadu iste godine ponudio 10,3 milijarde eura za Scaniu, no pokušaj je također odbijen početkom lanjske godine.

Dvogodišnja bitka za preuzimanje Scanije

rujan 2006. – MAN nudi 9,6 milijardi eura za Scaniju, ponuda odbijena. MAN najavljuje povećanje, a potom povlači neprijateljsku ponudu za preuzimanje.
listopad 2006. – VW drži 15,1 posto udjela u MAN-u, najavljuje povećanje na 30 posto. MAN za 1,14 milijardi eura preuzima više od 14,54 posto dionica Scanije, podiže ponudu na 10,3 milijade eura.
studeni 2006. – VW dao rok MAN-u do 17. studenog da smisli prihvatljivo rješene za spajanje sa Scanijom. Scanija po drugi put odbija MAN koji ponudu upućuje izravno dioničarima.
prosinac 2006. – Scanija od MAN-a zatražila povlačenje ponude. MAN odredio dioničarima Scanije rok do 31. siječnja 2007. da prihvate ponudu.
siječanj 2007. – Dioničari Scanije odbili ponudu MAN-a
ožujak 2008. VW preuzima kontrolni udio u Scaniji.




Komentirajte prvi

New Report

Close