Vojnicima se vraćaju neka prava koja su izgubili u proteklih desetak godina

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2018. u 08:17
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Osim toga, zakonskim izmjenama vojnici bi stekli nova prava koja bi im osigurala veći standard i sigurnost služenja.

Vlada RH odobrila je i u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH kojima ministar Damir Krstičević namjerava postupno vratiti prava koja su pripadnici Hrvatske vojske bili izgubili u prošlih desetak godina.

Osim toga, zakonskim izmjenama vojnici bi stekli nova prava koja bi im osigurala veći standard i sigurnost služenja.

"Ključne promjene zakona uključuju pravedniji sustav plaća i postupno vraćanje materijalnih naknada ljudima kojima su bile oduzete. Vraća se plaćanje rada umjesto isključivo plaćanja dužnosti, koje se pokazalo nepravednim i neučinkovitim", objasnio je Krstičević.

Vojska će, dakle, ponovo imati pravo na posebnu naknadu za stražu, dežurstvo i terenski dodatak, i to u iznosu od 85 kuna dnevno. MORH predlaže "normalniji" sustav ugovora za svoje djelatnike, skraćivanje trajanja prvog ugovora za vojnika/mornara s četiri na dvije godine te uvođenje drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45. godina života vojnika, piše Večernji list.

"Time se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme, na 4, 5 i 6 godina, a predloženim rješenjem postiže se sigurnost zaposlenja i životnog planiranja", kazao je Krstičević.

Pomaknuta je najviša dob primanja u vojnu službu pa bi dobna granica bila ujednačena na 30 godina, što će dovesti, računaju u MORH-u, do povećanja interesa za posao u HV-u.

Uvodi se i rotacija zapovjednih i voditeljskih dužnosti i dužnosti prvih dočasnika svake četiri godine, a brisana bi bila i dobna granice za promicanje ako su svi ostali uvjeti zadovoljeni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close