Vojne ture pune od svibnja do studenoga

Autor: Marija Crnjak , 20. veljača 2015. u 12:03
Defenderima se u sklopu izleta obilazi cijeli otok

Na Military Tour, osim najbrojnijih Britanaca, dolaze Francuzi, Talijani, ima dosta Slovenaca, Skandinavaca….

Belgija ima Waterloo, Francuska Normandiju, amerikanci Alamo, a Hrvatska Vis, koji od svibnja pa sve do studenoga posjećuju Britanci, Nijemci, Austrijanci, nautičari ili izletnici iz Splita, samo da vide ostatke bogate vojne baštine otoka koji je desetljećima bio zatvoren za goste.

Nakon što se godinama i sam vraćao kao turist na Vis golem interes stranaca kojima su podzemni bunkeri tog otoka vrhunska atrakcija prepoznao je zagrebački poduzetnik Tomislav Mileis. Prije pet godina pokrenuo je agenciju Visit i jednodnevni program obilaska Military Tour, jedan od rijetkih proizvoda vojnog turizma, za koji Vis ima velik potencijal. "Tura se jako dobro prodaje, velik interes pokazuju brojni stranci, to više što je vojna povijest Visa vezana uz povijest mnogih naroda, od doba Austro-Ugarske do Drugog svjetskog rata i hladnog rata. Osmislili smo višesatni izlet u kojem se defenderima obilazi cijeli otok, a osim obilaska vojnih atrakcija u turu smo ubacili i eno-gastro priču, i na kraju ture organizirali degustaciju domaćih viških specijaliteta i vrhunskih ekovina.

Goste vodi viški profesor povijesti i njegove su priče pune sočnih detalja koji goste oduševljavaju. Po konkurentnoj cijeni u tom proizvodu nudimo zapravo mnogo više od brojnih razvikanih turističkih tura u drugim turističkim zemljama. Usmenom predajom naš se proizvod jako brzo reklamira na stranim tržištima. Među najboljim promotorima su nam skiperi, koji su kao domaćini nautičara najveći autoritet i njihova preporuka se sluša", ispričao nam je Mileis. Na military izletu mogu se vidjeti zapovjedno mjesto za cijeli Jadran, Vela Glava, koja je ujedno atomska ratna komanda, potkop na 60 metara pod zemljom s 400 metara tunela.

Obilazak uključuje uvalu Parja s potkopom Jastog, Crvene stine, raketnog potkopa Stupišće, potom Titove špilje. Slijedi obilazak Huma, najvišeg vrha Visa s vidikovcem. Nakon degustacije specijaliteta i vina na putu prema gradu Visu obilazi se i križ podignut u čast poginulih vojnika RAF-a. Na Military turu na Vis prvi gosti dolaze već u svibnju, osim najbrojnijih Britanaca tu su Francuzi, Talijani, ima dosta Slovenaca, Skandinavaca. Zbog izuzetno povoljne klime dolazili bi gosti na Vis i ranije da otok pruža bolji hotelski smještaj, ističe poduzetnik koji je zbog toga morao odbiti mnoge upite.

Nedostatak kapaciteta velika je barijera razvoju turizma na Visu, uključujući i vojni, za koji postoji golem potencijal i interes. Mileis tu ne nalazi na velik interes Turističke zajednice koja, čini se, nema dosta novca da podupire takve projekte. Štoviše, iako se na stranicama TZ Komiže navode vojne atrakcije, uz gotovo svaku od njih stoji upozorenje od zaostalih mina.  "Ne razumijem zašto na to upozoravaju i odbijaju ljude jer mina nema na označenim putevima kojima turisti prolaze, ništa se dosad nikom nije dogodilo", kaže Mileis.

Komentirajte prvi

New Report

Close