Vodno gospodarstvo najažurnije u korištenju novca iz EU fondova

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2015. u 21:59
Ministar Tihomir Jakovina/Žarko Bašić/PIXSELL

Ulaganja u vodni sektor su u posljednje vrijeme povećana s 500 milijuna kuna na više od milijardu kuna.

U sektoru vodnog gospodarstva bilježe se odlični rezultati, uključujući i stopostotnu iskorištenost EU sredstava, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na svečanosti obilježavanja Svjetskog dana voda u Hrvatskim vodama.

"I novac koji će u sljedećem razdoblju biti na raspolaganju iz EU fondova za taj sektor vrlo su izdašna. Siguran sam da su Hrvatske vode, ali i jedinice lokalne samouprave spremne na sve izazove, na cijeli set novih projekata i gradilišta, koji će biti na neki način pokretač cjelokupnog gospodarstva", kazao je ministar. Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić je istaknuo kako je u zadnje tri godine Hrvatska s 84 posto došla na 94 posto mogućnosti priključenja na vodoopskrbni sustav. Cilj je da svako naselje veće od 50 stanovnika ima osigurane dovoljne količine zdravstveno ispravne vode.

Plišić je naveo kako se u Hrvatskoj prosječno troši 120 litara vode po stanovniku na dan, što je zadovoljavajuća razina uzme li se u obzir da oko 700 milijuna ljudi u svijetu nema pristup izvorima pitke vode. Kako bi se sačuvala kvaliteta vode za piće, za navodnjavanje, za industriju, treba izgraditi sustave kanalizacije i sustave za obranu od otpadnih voda, rekao je Plišić. Plišić je podsjetio i na znatna ulaganja u vodni sektor, koja su u posljednje vrijeme povećana s 500 milijuna kuna na više od milijardu kuna, a u idućem razdoblju će ići i na 1,5 milijardi kuna godišnje korištenjem sredstva EU fondova.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je istaknula kako su Hrvatske vode jedna od rijetkih tvrtki koje su imale dobre projekte spremne za realizaciju. Svečanosti obilježavanja Svjetskog dana voda nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji se nada da će Hrvatska u sljedećem desetljeću imati nacionalni konsenzus vezano za uređenje sistema navodnjavanja u Hrvatskoj.  

Komentirajte prvi

New Report

Close