Vodni val prošao Zagreb i stagnira

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2014. u 13:26
Grgur Zucko/PIXSELL

odostaji Save uzvodno od Zagreba opadat će od četiri do pet centimetara na sat pa se smatra kako je vrhunac vodnog vala prošao Zagreb

Vodostaji Save uzvodno od Zagreba opadat će od četiri do pet centimetara na sat pa se smatra kako je vrhunac vodnog vala prošao Zagreb te je u stagnaciji do granice sa Sisačko-moslovačkom županijom, stoji u izvješću Hrvatskih voda o obrani od poplava za područje Zagreba, te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Oborinskim vodama ugroženi su dijelovi okolnih velikogoričkih naselja Mraclin i Čička Poljana te poljoprivredne površine općina Rugvica (Prevlaka, Oborovo), a poplavljene su i prometnica Auguštanovec-Lijevi Degoj–Pokupsko, kao i državna cesta Pokupsko–Sunčani brijeg.

U skladu s Državnim planom obrane od poplava proglašeno je izvanredno stanje za kanal Poljanski Lug (trenutno je vodostaj u opadanju), a nadalje provode se mjere pripremnog stanja za postaje Jesenice, Podsused, Jankomir-preljev i Zagreb (na Savi), te mjere redovne obrane od poplava za postaje: Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak (na Savi) i Zelenjak (na Sutli).

Na nasipima rijeke Zeline ugrađuju se vreće i zečji nasipi na mjestima gdje je to najpotrebnije (naselje Božjakovina, selo Donje Dvorišće, spojni kanal Zelina-Lonja-Golgovnica-Česma kod sifona, potok Črnec, crpne stanice Ježevo i Oborovo).

Na terenu su djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede Zelina-Lonja i postrojbi lokalnih DVD-a.

Branjeni su obiteljski i ostali objekti u Mraclinu, Petrovini i Ribnici od oborinskih voda, koje su u povlačenju. Utrošeno je 15.000 komada vreća. U Čičkoj Poljani vodostaj stagnira i u laganom je padu. Zečji nasipi oko obiteljskih kuća postavljeni su tijekom jučerašnjeg dana i svima je dostavljen materijal za obranu.

Utvrđeni su i skelski prijelazi na savskom nasipu od Strmca Bukevskog do Suše gdje se tijekom dana očekuje uvođenje izvarednih mjera obrane od poplava. U stalnom dežurstvu obilaze se i kontroliraju nasipi.

Izgrađen je obostrani zečji nasip na Vrapčaku koji se i dalje utvrđuje, a istovremeno se podiže i utvrđuje nasip kazete Jarun. Angažirane su dodatne crpke DVD-a koje crpe vodu iz potoka u kanalizacijske kolektore. Prema zadnjim informacijama vodostaj je tu u opadanju, a situacija pod kontrolom.

Rasterećuje se vodni val rijeke Save preko ustave Prevlaka u OK Lonja-Strug. Vodostaj Save je u porastu, a time i OK Lonja-Strug.

Usred izlijevanja rijeke Krapine u Konjščini, branjene su obiteljske kuće i gospodarski objekti. Potok Kosteljina u Čretu se izlio pa su ugrožene obiteljske kuće i pilana, a DVD postrojbe aktivirane su i na terenu, te se provodi i crpljenje vode iz podruma pojedinih objekata.

Na snazi su i redovne mjere obrane od poplava za rijeku Krapinu gdje dionice obilaze rukovoditelji dionica i vodočuvari, stoji u dnevnom izvješću Hrvatskih voda.

Komentirajte prvi

New Report

Close