Vodeći svjetski stručnjaci govore o problemima energetike i gospodarenja otpada

Autor: Poslovni dnevnik , 26. siječanj 2015. u 10:49

Tijekom protekle dvije godine Hrvatska, ali i uža regija, opet proživljava snažnu ekspanziju investicijskih projekata u sektoru energetike.

Tijekom protekle dvije godine Hrvatska, ali i uža regija, opet proživljava snažnu ekspanziju investicijskih projekata u sektoru energetike. Na području Hrvatske ulagačima se nude projekti vrijedni više od osam milijardi eura, a još toliko planira se uložiti i u susjednim državama. Nakon dugo vremena pažnja je usmjerena direktno na našu regiju. Projekti poput Plomina C, plinske termoelektrane u Osijeku, hidrosustava Kosinj-Senj samo su dio priče.

Taj značajan investicijski potencijal i interes međunarodnih investitora mogao bi biti začetak novog ciklusa gospodarskog rasta u Hrvatskoj, no da bi te prilike mogle biti iskorištene, a projekti realizirani, cijeli niz uvjeta morat će biti ispunjen. Zbog sve strožih klimatsko-okolišnih ciljeva koje kroz zajedničke politike državama članicama nameće EU, bitku za investicijsku konkurentnost u sektoru energetike dobit će one države koje će svoju energetsku strategiju uspjeti formulirati i provesti kao razvojnu politiku.

Energy Investment Forum tradicionalna je konferencijsko-sajamska manifestacija posvećena problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji. Na prošlogodišnjem izdanju EIF je tijekom dva dana okupio više od 500 profesionalca iz sektora energetike i povezanih industrija, a ovogodišnja će obuhvatit najrelevantnije teme, domaće i strane govornike vezane za tematiku investicija u energetici te još jednom poslužiti kao mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršne vlasti, financijskih institucija, projektnih developera i proizvođača industrijskih tehnologija.

Uz Barbaru Dorić iz Agencije za ugljikovodik, Želimira Šikonju iz Ine, Ivicu Jakića iz ALPIQ-a, Davora Škrleca zastupnika u EU parlamentu, Danijelu Čenan iz Ministarstva gospodarstva i Gaetana Massaru iz General Electricsa koji će iznijeti svoja iskustva ova konferencija okupit će vodeće stručnjake iz svijeta i regije.

Na tri panel-diskusije urednik strateških projekata Poslovnog dnevnika Marko Biočina i njegovi sugovornici iz Ine, OMV-a, Marathon Oila, Agencije za ugljikovodike RH, HEP, Marubeni, Plinacro, predstavnike elektroenergetskih kompanija iz susjednih država, financijske institucije, developeri, ministarstva raspravljat će o temama vezanim za ciklus istraživanja ugljikovodika u Hrvatskoj i susjednim državama, mogućnostima greenfield i brownfield investicija u elektroenergetske sustave zemalja regije, novim modelima poticanja obnovljivih izvora energije, utjecajima sadašnje i buduće EU regulative te alatima za minimalizaciju investicijskih rizika u okolnostima krajnje volatilnosti cijene energije na otvorenom tržištu.

Više o konferenciji saznajte ovdje.

Prijavite se ovdje.

Još jedan problem s kojim se Hrvatska suočava je i gospodarenje otpadom, iako smo prešli pola puta prema potpunom uvođenju integriranog sustava gospodarenja otpadom. Riječ je o velikoj i kompleksnoj reformi prepunoj izazova koji je usporavaju poput sustava primarne selekcije komunalnog otpada, stvaranja efikasne infrastrukture za njegovo prikupljanje i manipulaciju, uspostave centara gospodarenja otpadom te obrade otpada i plasmana na tržište sekundarnih sirovina. Svi spomenuti segmenti sustava trebali bi doprinijeti tome da Hrvatska do 2020. ostvari svoj cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog papira, plastike i metala.

Velik dio nužnih investicijskih sredstava osigurat će se iz fondova Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U zadnje 2,5 godine iz tih izvora u projekte vezane za gospodarenje otpadom uloženo je više od pola milijarde kuna, a u nadolazećem periodu iznos će rasti zahvaljujući velikim ulaganjima u projekte gradnje županijskih i regionalnih centara gospodarenja otpadom.

Poslovni dnevnik već tradicionalno u ožujku, točnije 19.ožujka 2015. u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski organizira Croatia Waste Expo – Gospodarenje otpadom, stručnu konferencijsko-sajamsku manifestaciju posvećena problematici gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Ova konferencija bit će mjesto okupljanja i savjetovanja svih bitnih dionika ovog sektora – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača opreme te državnih institucija. Uz sudionike konferencije kao što su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, komunalna poduzeća, predstavnike lokalnih samouprava, komunalna poduzeća i predstavnike znanstvene zajednice saznat ćete sve aktualne probleme i čuti stručnu raspravu koju će voditi urednik strateških projekata Poslovnog dnevnika Marko Biočina.

Više o konferenciji saznajte ovdje.

Prijavite se ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close