Vodeći Adris grupu, Ante Vlahović nanizao pluseve u svim sektorima

Autor: Marina Šunjerga/VL , 04. studeni 2018. u 22:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Njegova Maistra je jedan od lidera u turizmu, Cromaris je najveći proizvođač ribe na Jadranu, Croatia osiguranje najjači osiguravatelj u nas.

Ante Vlahović jedan je od najbogatijih Hrvata, ali u konkurenciji izbora za Gospodarstvenika 2018. nije zbog svoje imovine već zbog uspjeha i ulaganja svoje tvrtke. Na čelu Adris Grupe, koja kontrolira ozbiljan turistički portfelj, najveću osiguravajuću kuću u zemlji, a širi se i na tržište proizvodnje hrane, je od 2003. godine. U tom je razdoblju do danas Adris grupa povećala prihode deset puta, dobit trideset puta, a vrijednost kapitala čak pedeset puta. Broj zaposlenih se povećao dvadeset puta, a vrijednost dionica više od sto puta! Istodobno, Adris je investirao više od osam milijardi kuna, od čega u turizam više od četiri milijarde kuna.

Više od 6000 radnika

Adris grupa danas posluje s godišnjim prihodom od gotovo šest milijardi kuna i zapošljava više od šest tisuća ljudi. I Adris i Vlahović izrasli su na tradiciji proizvodnje duhana u Rovinju, dugoj više od 140 godina. Zahvaljujući Tvornici duhana Rovinja, njezinoj tržišnoj poziciji, a ponajviše njenoj unosnoj prodaji, Adris Grupa postala je jedan od najvažnijih ulagača u Hrvatskoj, a Vlahović, koji je u TDR-u počeo karijeru, postao je jedan od vodećih poduzetnika u državi. Rođeni Kominac Vlahović, u vrijeme privatizacije bio je dugogodišnji direktor tržišnog poslovanja u TDR-u, a kao i većina zaposlenika tvrtke kupio je dionice kojima je vrijednost kasnije narasla nekoliko stotina ili tisuće puta i tako zaradio svoje prve milijune. Nije bio jedini jer je TDR iznjedrio desetine milijunaša, a radnici koji su dionice zadržali imali su kvalitetan dodatni kućni budžet od izdašnih dividendi koje su se tijekom godina isplaćivale. Tri četvrtine dionica kompanije i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika, a nitko nema više od 14,1 posto udjela, koje u svojim rukama drži Vlahović. Adris je pod vodstvom Vlahovića uvijek pokazivao težnje investiranja u stabilne sektore, a prije deset godina najavio je kako će ozbiljno investirati u turizam, pokrenuti proizvodnju zdrave hrane te nastojati ulagati u financijski sektor, odnosno industriju osiguranja.

Njegova turistička kompanija Maistra postala je u tom kratkom razdoblju jedan od lidera na turističkom sektoru s najluksuznijim hotelima, s više od 11 tisuća smještajnih jedinica i tri i pol milijuna noćenja. Hotel Park u Rovinju, posljednja u nizu investicija u smjeru poboljšanja standarda i kvalitete usluge, najveće je turističko ulaganje u Hrvatskoj u 2018., a najavljuje se kako će se sa 600 milijuna kuna izgraditi jedan od najluksuznijih hotela na Jadranu. Tijekom 2018. Adris Grupa je kupila i HUP Zagreb, poslovno carstvo Anđelka Leke. Cromaris je najveći proizvođač ribe na Jadranu i među sedam najvećih u Europi u proizvodnji orada i brancina. Preuzimanje Croatia osiguranja Adrisov je iskorak u industriju osiguranja i potvrda namjere nastavka ulaganja u Hrvatskoj. Namjera im je Croatia osiguranje razviti u regionalnog osiguravateljskog lidera koji je konkurentan i na globalnom tržištu. Nakon glavnog dijela turističke sezone kompanija je ostvarila čak 752 milijuna kuna neto dobiti. U prvih devet mjeseci imala je 4,7 milijardi kuna prihoda, čime je zabilježila porast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Zarada, odnosno neto dobit rasla je brže čak 20 posto.

Među vodećim filantropima

Za svoj rad mr. Vlahović dobio je više prestižnih nagrada. Uz ostalo, dobitnik je nagrade za najuspješnijeg menadžera u srednjoj i jugoistočnoj Europi te dobitnik regionalne nagrade Brand Leader za poseban doprinos u razvoju elitnog turizma na području jugoistočne Europe. Po izboru stručnog žirija i, u odvojenom postupku, čitatelja obaju novina 2016. je bio prvi dobitnik prestižne nagrade Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika – Gospodarstvenik godine. Adris prednjači i svojom društvenom odgovornošću pa je Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, u jedanaest godina rada, donirala gotovo 50 milijuna kuna. Godišnje tako donira gotovo milijun eura za različite projekte – od razvoja znanosti i pomaganja mladima do očuvanja hrvatske baštine i poticanja kreativnosti. Svojom donacijom djeci bez roditelja te starim i nemoćnim osobama i Vlahović se svrstao u red najvećih hrvatskih filantropa.

Komentirajte prvi

New Report

Close