Vodafone zabilježio polugodišnji gubitak od 5,1 milijardu funti

Autor: Dario Kuntić , 15. studeni 2006. u 06:30

Kompanija je ostvarila rast operativnog profita za 5,7 posto zahvaljujući povećanju broja pretplatnika u Egiptu, Indiji, Turskoj…

Vodafone Group, najveći svjetski pružatelj usluga mobilne telefonije, zabilježio je polugodišnji gubitak od 5,1 milijardu funti zbog smanjenja vrijednosti svojih podružnica u Njemačkoj i Italiji, izvijestio je jučer poslovni portal Bloomberg. Usprkos gubicima, dionice Vodafona porasle su jučer na londonskoj burzi za 5,5 penija, odnosno za četiri posto, na 141,5 penija.Za razliku od ovogodišnjeg gubitka u prvom polugodištu, u istom razdoblju prošle godine kompanija je bila u dobitku 2,78 milijardi funti, izjavio je Vodafone u svojem novinskom izvješću dodavši kako je operativni profit, isključujući prodaju imovine, porastao za 5,7 posto, na 6,24 milijarde funti. Operativni profit time je premašio predviđanja deset ekonomskih analitičara koji su očekivali kako će prosječno iznositi 6,06 milijardi funti.Vodafone je prodao svoje podružnice u Japanu i Švedskoj za 15,8 milijardi dolara, kao dio strategije glavnog izvršnog direktora Aruna Sarina koja je za cilj imala izlazak iz zemalja gdje kompanija nije mogla ostvariti znatniji udio na tržištu. Kako se rast usporavao na domaćem tržištu, britanska kompanija je krenula u akvizicije na indijskom i turskom tržištu gdje najmanje 40 posto ljudi nema pristup mobilnoj telefoniji, a broj pretplatnika povećao joj se i u Egiptu, Južnoj Africi i Rumunjskoj.“Vodafone se povlači s tržišta gdje ne može steći kontrolu”, izjavio je Christian Maher, analitičar pri Investec Securities iz Londona, dodavši kako će rast na tržištima u nastajanju biti velik. Mahler je svoje mišljenje iznio prije nego što je kompanija objavila svoje izvješće, te je dionice Vodafona označio kao one koje treba staviti na čekanje prije daljnje kupnje ili prodaje. Od 44 analitičara koji prate Vodafone, 23 ih je reklo kako dionice kompanije treba kupiti, 17 ih je reklo kako s njima treba pričekati, dok je četvero njih preporučilo kako ih treba prodati.

Izuzevši japanske i švedske podružnice, prodaja Vodafona porasla je 7,2 posto na 15,6 milijardi funti, za razliku od prošle godine kada je iznosila 14,5 milijardi, što odgovara iznosu koji su predvidjeli i analitičari. Zarada po dionici iznosila je 5,97 penija, što je porast od 0,90 penija u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a premašila je i predviđanja analitičara koji su zaključili kako će zarada u prosjeku iznositi 5,29 penija po dionici.“Pozitivno je to što Vodafone ima kontrolu troškova pod kontrolom i da to funkcionira”, rekao je David Thomson, telekomunikacijski analitičar pri investicijskoj banci Bryan Garnier iz Londona. Na zrelim tržištima Vodafone je počeo smanjivati troškove te nuditi usluge koje uključuju i širokopojasni Internet kako bi povećao profit izvan tradicionalnog poslovanja vezanog uz bežične usluge. “Nastavak surovog natjecanja na Vodafonovu zapadnoeuropskom tržištu investitori će temeljito proučiti”, izjavio je Thomson. Operativni profit Vodafona u Velikoj Britaniji porastao je za 0,5 posto, na 785 milijuna funti, što je za 25 milijuna više nego što je predviđao analitičar David Wright iz JPMorgan Chase & Co. iz Londona. Inače, glavni konkurenti Vodafona na britanskom tržištu su O2, Orange i T-Mobile. Prekjučer je O2 po drugi put ove godine objavio kako ponovo očekuje rast prihoda.U Njemačkoj, Vodafonov operativni profit pao je za 6,7 posto, na 1,26 milijardi funti, što je ipak manje od 1,33 milijarde kako je predviđao Wright. Operativni prihod Vodafona u Italiji pao je za 6,5 posto, na 1,13 milijardi funti, dok je Wrihgt predviđao kako će iznositi 1,17 milijardi.




Komentirajte prvi

New Report

Close