Vodafone priprema 18 milijardi dolara za Hutchinson Essar

Autor: Miho Dobrašin , 18. siječanj 2007. u 06:30

Analitičari ističu da je to početak bitke za indijsko telekomunikacijsko tržište koje mjesečno dobiva 5 milijuna novih korisnika, i na kojem je snažno prisutna tvrtka Reliance, glavni Vodafoneov konkurent

Britanski telekomunikacijski div Vodafone uskoro će poslati i službenu ponudu za preuzimanje kontrolnog udjela u indijskom Hutchinson Essaru, procijenjenog na oko 17 milijardi dolara, potvrdili su vodeći ljudi te kompanije. Analitičari ističu da je to početak otvorene bitke za indijsko telekomunikacijsko tržište koje mjesečno dobiva 5 milijuna novih korisnika i na kojem je snažno prisutna tvrtka Reliance Communications, glavni Vodafoneov konkurent.Nakon mnogobrojnih špekulacija posljednjih tjedana, iz Vodafonea su i službeno najavili preuzimanje Hutchinson Whampoa, tvrtke iz Hong Konga u čijem je vlasništvu kontrolni paket Hutchinson Essara. Predsjednik uprave britanske kompanije Arun Sarin izjavio je kako bi ponuda mogla uslijediti već početkom veljače. Premda nije naveo o kolikom je iznosu riječ, analitičari procjenjuju da je akvizicija vrijedna između 16 i 18 milijardi dolara. No konačni iznos mogao bi biti i daleko veći kada se u utrku uključe i ostale zainteresirane tvrtke. To se u prvom redu odnosi na drugog po veličini indijskog telekomunikacijskog operatera Reliance Communications, kojem bi preuzimanje Hutchinsona osiguralo lidersku poziciju u Indiji.

Prema medijskim nagađanjima, Reliance je spreman ponuditi iznos od čak 20 milijardi dolara. To je samo potvrda važnosti indijskog tržišta telekomunikacijski usluga, čija je stopa rasta korisnika mobilnih uređaja premašila onu Kine, a populacija od 1,1 milijarde stanovnika i dalje ima tendenciju rasta. Stoga je očekivati kako će uskoro uslijediti nekoliko ozbiljnih ponuda, a prema posljednjim informacijama, interes je pokazao malezijski Maxis Communications, Hinduja brothers, Verizon Communications, te američki investicijski fondovi Texas Pacific Group i Blackstone.Analitičari upozoravaju da će kupac Hutchinsona biti prisiljen na prilagođavanje kompliciranom indijskom zakonodavstvu te prilično složenoj vlasničkoj strukturi indijske telekomunikacijske tvrtke. Unatoč tome, akvizicija je gotovo od presudne važnosti za čelnika Vodafonea Aruna Sarina koji je u posljednje vrijeme na udaru žestokih kritika dioničara, najviše zbog nejasne strategije vezane uz daljni rast vodećeg svjetskog mobilnog operatera.

Predsjednik Vodafonea sir John Bond u srpnju prošle godine, odmah po napuštanju HSBC i dolaska u novu kompaniju, postavio je otvoreno pitanje širenja poslovanja na brzorastuća tržišta. Ta je strategija usmjerena na istočnu Europu, Bliski istok, Afriku i azijsko-pacifičku regiju. Premda je prošle godine Vodafone ušao u Tursku preuzimanjem državne telekomunikacijske tvrtke Telsim za 4,9 milijardi dolara, što se pokazalo punim pogotkom, tek će akvizicija Hutchinson Essara pokazati pravu snagu britanskog operatera. Naime, u kompaniji procjenjuju kako će do 2010. tržišta u razvoju generirati 12-postotni rast prihoda za razliku od tradicionalnih zemalja zapadne Europe gdje je rast zaustavljen i gdje Vodafone ostvaruje rast prihoda od tek 4 posto.I dok je u Sjedinjenim Državama u tijeku konsolidacija telekomunikacijskog sektora čime su preokupacije tamošnjih tvrtki usmjerene na domaće potrošače, europski telekomi s bitno manjim tržištima i njihovim zagušenjem, okreću se inozemnim preuzimanjima. Tako je, primjerice, španjolska Telefonica zakoračila u Južnu Ameriku, dok je norveški Telenor usmjeren na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i Azije.




Komentirajte prvi

New Report

Close