“Vlastite tvrtke im propadaju, a trebali bi spašavati Jadroplov”

Autor: Jadranka Dozan , 25. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: Pixsell

Jadran kapital protiv ulaska Zorana Miletića i Čede Petrine u NO.

Dva tjedna uoči održavanja glavne skupštine iz splitskog su Jadroplova putem Zagrebačke burze objavili da je na prijedlog imenovanja novih članova Nadzornog odbora te brodarske kompanije u većinskom vlasništvu države stigao protuprijedlog. Pozivajući se na 17.187 dionica u vlasništvu splitska je tvrtka Jadran kapital, koja je u više društava čije dionice ima u svom portfelju dosad demonstrirala dioničarski aktivizam, izrazila neslaganje s imenovanjem dva od tri predložena nadzornika. Čedi Petrini i Zoranu Miletiću, smatraju, nikako ne bi smjelo biti mjesto u NO-u, a poslovnim referencama ‘prolaz’ u NO zaslužuje jedino Paško Karlo kao trećepredloženi.

 

157milijuna kuna

gubitka 2015. razlog je novom smanjenju kapitala

Ne baš uobičajeno, u protuprijedlogu se dosta opširno daje i obrazloženje protivljenja imenovanju spomenutog dvojca. Pa se tako za Čedu Petrinu navodi cijela lista propalih mu tvrtki. Član je, kažu, trgovačkog društva Sartija d.o.o. u stečaju, Brodarstvo d.o.o. u stečaju, Tanker d.d. u stečaju, dok su još dvije – Sartija nautika i Pet vjetrova već brisane, pri čemu potonja zbog nedostavljanja financijskih izvještaja.
Iako je Zoran Miletić u poslovnoj zajednici poznatiji kao stečajni upravitelj, sam je pak vlasnik tvrtke Broding koja je u blokadi. U svojstvu stečajnog upravitelja splitske tvrtke Adriatic (Hotel Marjan), tvrde u Jadran kapitalu, “direktno se miješa u vjerovničke odnose i radi pritisak izvan njegovih zakonskih ovlasti i izvan radnog vremena na bivše zaposlenike, i to radi prije donošenja stečajnog plana”. Uza sve, dodaju kako je Miletić i u sukobu interesa jer je istodobno stečajni upravitelj Split Ship Managementa, tvrtke s kojom Jadoplov ima međusobne sudske sporove (vlasnik Split Ship Managementa protiv Jadroplova je podnio tužbu tešku 400.000 dolara).

Berislav Martić, direktor Jadran kapitala, zaključuje kako Petrina i Miletić očito nisu bili uspješni u upravljanju vlastitim tvrtkama, aludirajući da bi svojim članstvom u Nadzornom odboru teško pridonijeli i spašavanju već dugo u gubitke nasukanog Jadroplova.

Umjesto Miletića i Petrine Jadran kapital za skupštinu kao kandidate predlaže Tonija Jeličića-Purka i Karla Kardova. Tom je dvojcu zajednički nazivnik to što su svojedbno obojica bili u Aureus Investu, odnosno fondovskom biznisu Miroslava Jeličića-Purka koji je prethodio poduzetničkom zaokretu prema Jadran kapitalu i Stanovima Jadran.

Budući da je Jadroplov kompanija u većinskom vlasništuv države, i sastav Nadzornog odbora uglavnom se promatra kroz prizmu vladajućih političkih struktura. Kao što se trenutna ekipa nadzornika, koja je ostala još iz mandata SDP-ove koalicije, “pripisuju” SDP-u, tako se i inicijalno predloženi Miletić i Petrina smatraju HDZ-ovim kandidatima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Netko vuče konce iz pozadine i gura statiste u prvi plan! Odmah privatizirati!

Čovječe, pa nema dana da nema vijesti o teškom kriminalu, jučer badel sa ovim http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/uto-prodajom-badela-1862-sakrio-bi-se-trag-novca-koji-vodi-politicara-948657

a danas sa jadroplovom, tim više čim sa pročitao protuprijedlog, jadran kapital želi imenovati dečka rođenog 1991 godine, bez obzira na školovanje pa on je još balavac da sjedi u nadzornom odboru. A ove likove koje država imenuje nam zapravo govori tko nam državom vlada.

New Report

Close