Vlasnik Park Plaze preuzima Arenaturist, ulaze i mirovinci

Autor: Jadranka Dozan, Marina Šunjerga/VL , 02. ožujak 2016. u 13:04
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ulazak mirovinskih fondova, AZ-a i PBZ CO-a, naznaka je da se Arenaturist nakon preuzimanja od Nizozemaca neće delistirati s burze.

Nakon godina rastućih rezultata hrvatskog turizma, čini se da se polako mijenja i pogled svjetski poznatih hotelskih grupacija na taj naš sektor. Napokon su u nj spremni ulaziti i kapitalno, a ne samo upravljački i/li prodajama franšiza.

Pulska hotelska kompanija Arenaturist, naime, uskoro postaje dijelom grupacije PPHE Hotel Group koja posluje u 56 zemalja, a poznatija je kao vlasnica licence Park Plaza Hotels&Resorts, brenda pod kojim već radi Arenaturist. Ta pulska turistička kompanija godinama je pod kontrolom jednog od fondova iz sastava Goldman Sachsa, koji pak kao financijski investitor nije i prirodni ili dugoročni vlasnik hotelske tvrtke, pa utoliko jučer objavljena vijest o promjeni vlasnika i nastanku obveze objave ponude za preuzimanje zapravo jest iznenađenje, ali je sam smjer očekivan. U ruke novog vlasnika Arenaturist prelazi zahvaljujući posrednoj transakciji. PPHE-ova nizozemska tvrtka Euro Sea Hotels N.V. (članica grupacije PPHE Hotel Group), koja je donedavno u vlasništvu imala 20 posto tvrtke koja drži više od 74 posto pulske kompanije, transakcijom vrijednom 51 milijun eura preuzela je i preostalih 80 posto te tvrtke.

 

14milijuna

kuna dobit će država za svojih 1,95% dionica Arenaturista

Time je, dakle, Sea Hotels postala vlasnikom svih 74,15 posto dionica Arenaturista te je za nju nastala i obveza ponude za preuzimanje. S obzirom na tromjesečni prosjek burzovne cijene, u javnoj ponudi preostali dioničari mogu računati na cijenu od 325 kuna po dionici. Nakon zakonom propisanih postupaka i suglasnosti na javnu ponudu od strane regulatora, proces javne ponude trebao bi se okončati negdje u travnju. U cijeloj operaciji zanimljivo je da ona uključuje i predougovore s dvama domaćim institucionalnim investitorima, obveznim mirovinskim fondovima AZ i PBZ-CO, što je svojevrsna naznaka da preuzimanje neće značiti i delistirane tih dionica s burze.

Kako bilo, na koncu će Arena Turist poslovati pod okriljem PPHE. Ponuda za preuzimanje dionica mogla bi nešto novca, oko 14 milijuna kuna, donijeti i državi, koja u vlasništvu ima upravljački beznačajnih 1,95 posto dionica Arenaturista. S AZ-om i PBZ-om još u prosincu je postignut dogovor da im po zaključenju javne ponude novi većinski vlasnik Arenaturista prepusti dio vlasništva po povlaštenim uvjetima. Dok će se svim dioničarima novi većinski vlasnik plaćati 325 kuna po dionici, s AZ-om i PBZ CO-om dogovoreno je da će ih oni moći kupiti po 285 kuna. Prema dogovoru, AZ će kupiti 9 posto kompanije (za 56 milijuna kuna), a PBZCO bi trebao u prvom koraku preuzeti 1 posto tvrtke, ali uz mogućnost preuzimanja još četiri posto dionica.

U nizozemskoj tvrtki očekuju da će transakcija završiti do 13.travnja ove godine, a čini se da imaju velike planove s domaćom turističkom tvrtkom. U hotelijerskim krugovima računa se da će to uključivati i znatno produljenje sezone, a moguće je da će Pula biti i centar za operacije (i licence) na još nekim tržištima. Preuzimanje dodatnih dionica u Arenaturistu otvara mogućnost ubrzanja rasta Park Plaza brenda u središnjoj i istočnoj Europi, Ovo je uzbudljiva vijest i za PPHE i za Arenaturist- izjavio je Boris Ivesha, čelni čovjek nizozemske grupe u priopćenju na londonskoj burzi. Na tržištu se 'šuška' i da se mogu očekivati pojačane investicije te da bi upravo Arenaturist mogla biti polazišna točka nizozemskih akcija u ovom dijelu Europe. Inače Arenaturist već je najavila da će u ovoj sezoni plasirati 150 milijuna kuna u nove investicije prije svega u preuređenje hotela Belvedere.

Očekuje se ambicioznije planiranje investicija u budućnosti, a na tržištu se može čuti da je upravo to razlog zašto Nizozemci nude povoljnu ponudu obveznim mirovinskim fondovima. Zanimljivo je i da su mirovinci nekoliko puta isticali da su zainteresirani sudjelovati u privatizaciji državnog turističkog portfelja koji uključuje i udio u Arenaturistu. Kompanija upravlja sa sedam hotela, šest apartmanskih naselja i osam kampova, a lani je poslovala s EBITDA od 122 milijuna kuna te oko 395 milijuna kuna prihoda. Na Zagrebačkoj burzi vijest o preuzimanju po 325 kuna natjerala je na blagu korekciju cijena pa je dionica zabilježila pad od dva posto i završila je trgovanje po cijeni od 330 kuna po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close