Vlasnik lokala koji ‘nema prometa’ na računu imao 64 milijuna kuna?!

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2015. u 09:58
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U fiskalizaciji je uočen i novi način pokušaja prevare, a to je storniranje računa što se uvijek događa sat-dva prije kraja radnog vremena.

Isto kao i prije tri godine u Hrvatskoj, trenutno se u Češkoj vode rasprave o načinu provođenja fiskalizacije, a na konferenciji u Pragu u utorak svoj doprinos je dalo i hrvatsko izaslanstvo iznoseći hrvatska iskustva.  Osim sudjelovanja na samoj konferenciji, ministar financija Boris Lalovac gostovao je i na tamošnjoj televiziji, a češko ministarstvo financija na svojim stranicama je objavilo i njegovu prezentaciju o učincima fiskalizacije u Hrvatskoj. Uz podatke, piše Novi list, prezentacija donosi i nekoliko primjera pokušaja prevare koje se lako uoče, zahvaljujući fiskalizaciji, ali i OIB-u koji Ministarstvu financija omogućava uvid u cijeli niz podataka o svakom poreznom obvezniku. 

Na 27 stranica prezentacije iznesen je i slučaj poduzetnika iz ugostiteljstva koji je u svojoj godišnjoj prijavi istaknuo da nema prometa osam mjeseci, jer radi samo u siječnju, veljači, kolovozu i rujnu. U toj »papirnatoj« prijavi navedena je osnovica za izračun PDV-a od 217 tisuća kuna, dok je fiskalizacija pokazala da spomenuti poduzetnik radi cijelu godinu i da mu je osnovica za izračun poreza bila 525 tisuća kuna.

U fiskalizaciji je uočen i novi način pokušaja prevare, a to je storniranje računa što se uvijek događa sat-dva prije kraja radnog vremena. Tako je elektronički sustav uočio i restoran u kojem su jedan cijeli tjedan stornirali baš svaki račun dva sata prije kraja radnog vremena. Uz pomoć OIB-a, ustanovili su da spomenutom poduzetniku ipak ne ide tako loše jer je na poslovnom žiro-računu imao više od 64 milijuna kuna. Bio je to razlog da se porezni inspektori prošetaju do tog restorana.

Komentirajte prvi

New Report

Close