Vlasnicima banaka u šest godina isplaćeno 12 milijardi kuna dividende

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2015. u 11:04
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Dividenda koju će sedam domaćih banaka isplatiti svojim vlasnicima u inozemstvo mogla biti ukupno veća od 2,5 milijarde kuna, što znači da će se premašiti prošlogodišnji iznos dividende koji je u sedam velikih banaka iznosio 1,8 milijardi kuna.

Dvije najveće domaće banke Zagrebačka i Privredna banka Zagreb najavile su isplatu dividende u ovoj godini i tako će se samo s njihovih računa vlasnicima u inozemstvo isplatiti više od 1,6 milijardi kuna, odnosno više od 200 milijuna eura. 

 Zagrebačka banka će UniCreditu isplatiti više od 973 milijuna kuna dividende, još 135 milijuna kuna otići će i Allinazu, drugom po redu najvećem vlasniku te banke. U PBZ-u će dividendna biti skromnija, oni će ukupno isplatiti 515 milijuna kuna, a većina opet odlazi u inozemstvo, talijanski vlasnik Intesa dobit će 394 milijuna kuna, dok Europskoj banci za obnovu za i razvoj pripada 107,5 milijuna kuna, objavio je Novi list

Ostale banke još nisu donijele odluku o isplati dividende iz dobiti za prošlu godinu, ali iz Splitske banke kažu da će ona vjerojatno biti manja od 200 milijuna kuna koliko je isplaćeno u prošloj godini. Iz Erste banke pak napominju da se može očekivati da će prijedlog odluke o rasporedi dobiti biti u skladu s dugoročnim politikama te banke i da će biti poznat do kraja ožujka. Erste banka, lani primjerice nije isplatila dividendu, ali uobičajeno je da isplaćuju oko 25 do 30 posto dobiti u dividendu. 

   U OTP banci, otkrili su, u ovoj godini neće biti isplate dividende. 

  Iz Hypo i RBA-a banke nisu odgovorili na upit o dividendi, ali ako će se i oni ponašati u skladu s dosadašnjima politikama na kraju bi dividenda koju će sedam spomenutih domaćih banaka isplatiti svojim vlasnicima u inozemstvo mogla biti ukupno veća od 2,5 milijarde kuna, što znači da će se premašiti prošlogodišnji iznos dividende koji je u sedam velikih banaka iznosio 1,8 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close