Vlasnici Vabe bacili oko na Baško Polje

Autor: Suzana Varošanec , 15. rujan 2016. u 14:19
Hotel Alan u Baškom Polju/Ivo Čagalj/PIXSELL

Sve do konačne sudske odluke nepoznanica ostaje hoće li Prosperus dokapitalizirati tvrtku sa 60 milijuna kuna i tako steći 95% udjela u Clubu Adriatic.

Slovački J&T Real Estete Holding sa sjedištem u Bratislavi, jedan od vodećih investitora u CEE regiji, želi kupiti 100%-tni državni udjel u Clubu Adriatic. S planovima ulaganja Slovaci su upoznali niz tijela: Vladu, DUUDI, Ministarstvo financija i turizma, Općinu Baško Polje te samu tvrtku, ali i zagrebački trgovački i upravni sud, koji rješava spor iz predstečajnog postupka tvrtke.

Club Adriatic je zapeo u predstečaju – zbog upravnog spora postupak je prekinut, i u predmetu je status quo, neslužbeno doznajemo, što znači da o odluci suda ovisi hoće li doći do nagodbe na sudu sukladno planu izglasanome na Fini. O tome, pak, čini se ovisi hoće li se uopće otvoriti eventualna mogućnost da se Slovaci uključe, sukladno najavi interesa za kupnju Cluba Adriatic od države. Naime, sve do konačne sudske odluke nepoznanica ostaje hoće li, pak, Prosperus predviđenom dokapitalizacijom tvrtke u iznosu od oko 60 milijuna kuna steći 95% udjela u Clubu Adriatic. Uz djelomični otpis isplatio bi vjerovnike te nastavio s planom daljnjih ulaganja u obnovu kapaciteta i gradnju novih objekata.

Kako će se slučaj raspetljati zato je nezahvalno nagađati, no znakovitim se čini da su i Slovaci bacili oko na ovu tvrtku, ali na atraktivnih 28 hektara Baškog Polja, gdje planiraju turistički kompleks s četiri zvjezdice. U projektu ih prati, doznajemo kao financijski partner, J&T banka iz Praga, koja po novome drži 88 posto Vabe, a sudeći prema pismu potpore projektu Club Adriatic, potpisanome od strane članova Uprave J&T banke, riječ je o planiranoj investiciji od 35 milijuna eura. Kako Slovaci navode, u roku 60 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora isplatili bi sve dugove državne tvrtke, što obuhvaća dug za plaće prema stanju na kraju srpnja, kao i obveze vjerovnicima iz postupka predstečajne nagodbe.

Pored toga, navodno se na slovačkoj mapi ulaganja za Hrvatsku nalazi više njihovih projekta, ali još   o tome ne iznose pojednosti. Pretežiti vlasnik J&T Real Estetea je Peter Korbačka, bivši partner i suvlasnik J&T Finance Grupe, od koje se tvrtka, danas u vlasništvu privatnih investitora, odvojila još 2008. Pored u CEE regiji aktivna je i u Moskvi, gdje ima 20-ak godina iskustva. Ukupna ulaganja na tržištu nekretina premašuju vrijednost imovine od milijardu i pol eura. S druge strane, J&T Finance Grupa  vlasnik je istoimenih banaka u Češkoj, Slovačkoj i Rusiji, s time da u njoj 9,99% drži jedna od vodećih kineskih kompanija, koja je trenutno u postupku povećanja udjela na 50 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close