Vlasnici riječkog Towera od Obersnela će tražiti monopol

Autor: Tanja Čorak , 14. studeni 2007. u 06:30

U Kastvu su češki investitori otkupili veliko zemljište na kojem žele izgraditi trgovački centar veći od Towera

U Rijeci se ovih dana odvija prava mala rovovska bitka trgovaca za održanje na tržištu jer vlasnici Tower centra Rijeka strahuju da bi im bujajuća konkurencija mogla oteti dio tržišnog kolača. Prema informacijama Poslovnog dnevnika, posljednjih se dana među vlasnicima trgovina u sklopu Tower centra na Pećinama pojavila inicijativa koja je navodno došla “s vrha” da svi potpišu neku vrstu peticije, odnosno apela, koji bi bio upućen gradskim vlastima, a u kojem bi ih se upozorilo na egzistenciju velikog broja trgovina u gradu te zamolilo da više ne dopuste otvaranje nekog velikog trgovačkog centra u dogledno vrijeme. Činjenica jest da se u posljednjih godinu dana u Rijeci dogodio trgovinski bum; nakon otvaranja Tower centra prošle godine, u kojem radi 145 trgovaca u nekoliko desetaka trgovina, nedavno je u Osječkoj ulici otvoren i prvi Mercatorov trgovački centar u Rijeci.

Smještaj lanaca
Osječka je ulica posljednjih pet godina postala koncentracijska lokacija za smještaj trgovačkih lanaca, pa je tako Mercator otvoren u neposrednoj blizini Merkura i Konzuma, te Getroa, dok je svega stotinjak metara dalje smještena Billa, a preko puta nje punkt Plodina. I u drugim dijelovima grada također su otvorena predstavništva velikih trgovačkih lanaca, što domaćih što inozemnih, dok je primjerice Konzum otvorio i megatrgovinu upravo u Toweru; gotovo sve trgovine koje su otvorene u Toweru mogu se pronaći i u robnim kućama smještenim u središtu Rijeke. S druge pak strane broj stanovnika Rijeke uglavnom je konstantan, kao i njihova kupovna moć. Naime, postoji određen postotak građana iz drugih gradova regije koji gravitiraju šopingu u Rijeci i koji je u porastu, no ipak se stječe dojam da je sada ravnoteža između ponude i potražnje neuravnotežena, a na toj klackalici pretežu trgovci. Voditelj Tower centra Rijeka M. Babić na pitanje da prokomentira nastalu situaciju tek ističe osobno mišljenje kazavši da je istina da sada u Rijeci nema mjesta za dva velika trgovačka centra. Predstavnik investitora, talijanskog Policentra koji je većinski vlasnik Tower centra Rijeka, protekla dva dana nije bio dostupan za komentar. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da grad za sada nije dobio nikakav zahtjev, odnosno apel trgovaca, no Obersnela ove informacije nisu zatekle. “Ako takva molba i stigne do mene, neće imati nikakvog utjecaja”, kaže Obersnel. Objašnjava da je prije nekoliko godina, kada se Policentro pojavio kao izvjesni partner, odnosno investitor koji je bio voljan preuzeti projekt gradnje riječkog WTC-a, postavio pritom svojevrstan uvjet za preuzimanje projekta: tražili su od grada da im izda garanciju da u idućih deset godina neće dopustiti otvaranje novog trgovačkog centra sličnog tipa u Rijeci.

Pismo namjere
Obersnel objašnjava da je tada predstavnicima Policentra rečeno da grad takvu garanciju ne može dati, ali s druge strane može nabrojiti projekte koji su predviđeni za gradnju kroz prostorno plansku dokumentaciju kao i njihove faze realizacije, koji su tada postojali, uz procjenu da kada budu realizirani vjerojatno neko vrijeme neće biti potrebe za širenjem trgovinskih kapaciteta. Bilo je riječi o desetak takvih projekata koji su u međuvremenu većinom realizirani. Potpisano je svojevrsno pismo namjere s Policentrovim predstavnicima u kojem su nabrojeni svi projekti predviđeni u prostorno planskoj dokumentaciji grada. “Mogu reći da smo mi to ispoštovali i da se nijedan novi trgovački centar, osim onih koji su bili planirani, nije otvorio”, zaključuje Obersnel. Međutim, talijanski investitori pribojavaju se zapravo najavljenih otvaranja novih trgovačkih centara u gradu Kastvu, odnosno u općini Čavle. U Čavlima bi uskoro trebao biti otvoren trgovački centar Mercatone, dok su u Kastvu češki investitori otkupili veliko zemljište na kojem namjeravaju izgraditi još veći trgovački centar od Towera. “Nemam utjecaja na prostorne planove općine Čavle ili grada Kastva. Na to sam upozorio i predstavnike Policentra”, zaključuje Obersnel, dodavši kako objektivno u Rijeci u ovom trenutku nema potrebe za novim trgovačkim centrima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Fino su to sebi Talijalni zamislili…monopol. E da ne bi. Uostalom, šta se tu ima pitat bilo Obersnela, bilo koga drugog za “zaštitu”, pa zakon je jasan, ne može se braniti konkurentima poslovanje. A i taj Obersnel mi je mutan,…”zaključuje Obersnel, dodavši kako objektivno u Rijeci u ovom trenutku nema potrebe za novim trgovačkim centrima.…ma je li? Kakva glupa izjava..da nema potrebe za novim centrima. Šta njega briga jel ima ili nema potrebe, neka se napravi centar pa će tržište pokazat tko će uspjeti.

New Report

Close