Vlahović snima nove mete, BAT će zatvoriti Kanfanar?

Autor: Jadranka Dozan, Marija Crnjak , 01. lipanj 2015. u 22:00
Sjedište Tvornice duhana Rovinj u Kanfanaru

Iako ugovor predviđa zadržavanja proizvodnje u Kanfanaru pet godina, mnogi drže da će BAT platiti da je zatvori prije.

Prodajom duhanskog biznisa, koja se najavljuje već godinama, Adris je konačno napravio očekivani zaokret prema turizmu, osiguranju i proizvodnji ribe, u što je tvrtka predvođena Antom Vlahovićem u posljednjih nekoliko godina uložila nekoliko milijardi kuna.

 

50milijuna

eura platit će BAT ako tvornicu u Kanfanaru zatvori prije isteka pet godina

I službeno je, naime, potvrdio da su kupoprodajni ugovor 30. svibnja u Londonu potpisali Mato Zadro, predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj (TDR) te član Uprave Adrisa, i predstavnici kompanije British American Tobacco (BAT). Za cijenu od 505 milijuna eura nakon odbitka obveza TDR-a ta globalna kompanija uz TDR postaje vlasnik ostalih tvrtki u sastavu duhanske poslovne jedinice: Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese. Novi se vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

 

667mlrd.

cigareta British American Tobacco je prodao 2014.

"Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. Smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju", izjavio je Zadro. Adrisu ostaje turistička kompanija Maistra, koja nakon gotovo tri milijarde kuna planira investirati još 1,4 mlrd. kn u hotele u Rovinju, a u budućnosti možda i Zagrebu, i to u objektima Croatia osiguranja kupljenog lani. Iako dio analitičara napominje da je turizam branša s nižom razinom povrata, poznavatelji zbivanja u hotelijerskom biznisu kažu da bi moguća Adrisova meta mogla biti i opatijska Liburnija.

Uz osiguravateljski biznis koji se tek treba razviti, osobito u sustavu zdravstva, u Adrisu jednako tako važnim drže uzgoj te proizvodnju ribe u Cromarisu, u koji je nedavno uloženo više od 100 milijuna kuna. Uz tvrtke kćeri TDR-a prodan je i manjinski vlasnički udio koji Adris grupa ima u Agrokorovu Tisku. To je ujedno druga po redu suradnja Agrokora s globalnim kompanijama, nakon suvlasništva koje Ivica Todorić ima u turističkoj kompaniji Karisma Hotels Adriatic uz grupu TUI te meksičku kompaniju Karisma International.

 

44tvornice

u 41 državi ima BAT

Većina analitičara smatra da je ispregovarana cijena preuzimanja od 12,5 (puta) EBITDA čak i nešto iznad njihovih očekivanja. No, uglavnom pritom dodaju da se zasad ipak ne zna precizno što je sve u kupoprodajnom paketu, a neki u vezi s valuacijom ističu kako je skori "deal" ipak šira priča od hrvatskog duhanskog tržišta te smatraju da se cijena zapravo uklapa u procjenu tržišta regije na oko dvije milijarde eura.

Zanimljivi signali
Vezano uz valuaciju, važan detalj ugovora je i 50 milijuna eura koje se BAT obvezao osigurati povrh cijene 505 milijuna eura u slučaju zatvaranja tvornice u Kanfanaru prije isteka pet godina. Za mnoge je to signal da će BAT tu opciju i iskoristiti, iako osnovni scenarij iz ugovora predviđa zadržavanja proizvodnje u istarskoj tvornici idućih pet godina. Informacije koje su javnosti podastrli iz kompanije relativno su šture pa je niz intrigantnih pitanja koja se nameću u toj preuzimačkoj priči zasad uglavnom bez odgovora.

 

315mlrd.

kuna (30 mlrd. funti) doprinos je BAT-a državama u kojima posluje kroz trošarine i poreze

U sferi nagađanja je tako i ključno pitanje: što će Adris s utrškom od prodaje duhanskog biznisa. Hoće li, odnosno koliko će novca odlučiti isplatiti vlasnicima dionica, a koliko će ostati u kompaniji kao investicijski potencijal? Teško je predvidjeti i koliko će se ključni dioničari (ponajprije vlasnici redovnih dionica) saživjeti s Adrisom kao konglomeratom osiguravateljskog biznisa, turizma i hrane (marikulture) te, moguće, energetike?

Poznato je, naime, da nekadašnja upravljačko-vlasnička jezgra Adrisa ne diše jednako po pitanju strateškog razvoja, pa će biti zanimljivo pratiti što će se događati u pogledu odnosa dioničara u postduhanskoj eri Adrisa. U tom smislu ostaje primijetiti da je za Skupštinu kompanije koja je godinama isplaćivala tek sedam kuna dividende ove godine predviđena isplata deset kuna dividende. Iako je mnogo varijabli očito teško dokučiti, analitičari uglavnom računaju da Adris neće baš sjediti na milijardama kuna. Većina ih smatra da će se velik investicijski potencijal usmjeriti na mete u postojećim biznisima. 

 

703,5mlrd.

kuna tržišna je vrijednost kompanije (67 mlrd. funti)

Moguće akvizicije
Kad je posrijedi tržište osiguranja, otprije je poznato da su Adrisovi apetiti, nakon Croatia osiguranja, išli i u smjeru vodećeg slovenskog osiguravatelja, Triglava. Ta kompanija zasad, međutim, nije "na tanjuru", slovenske je vlasti do daljnjega vode kao stratešku imovinu. Tako se kao roba u izlogu smatra tek Zavarovalnica Sava, no domaći analitičari reći će kako je to zalogaj koji bi CO mogao probaviti i sam.

 

9mlrd.

cigareta prodano je na hrvatskom tržištu 2014. dok je prihod TDR-a 1,02 milijarde kuna

Kako je, pak, energetika u novije vrijeme investicijski "najvrući" sektor, a o Adrisovu se interesu za nj već otprije govori, to je svakako mogući smjer reinvestiranja. Međutim, ako nešto nije svojstveno Anti Vlahoviću, prvom čovjeku Adrisa, onda je to sigurno brzina na okidaču. "Ovo je uzbudljiva akvizicija za BAT koji na ovaj način uspostavlja održivu platformu za širenje poslovanja srednjoj Europi", izjavio je pak čelni čovjek BAT-a Nicandro Durante povodom preuzimanja TDR-a.

Adrisova dionica postala hit na Zagrebačkoj burzi

Sklapanje ugovora Adrisa i British American Tobacoa (BAT) o prodaji duhanskog biznisa u ponedjeljak je oduševilo ulagače na Zagrebačkoj burzi čime je nastavljen višetjedni uspon "rovinjske dionice". Oko 15 sati redovna i povlaštena dionica Adrisa bile su uvjerljivo najtrgovanije dionice na Zagrebačkoj burzi. Tako je povlaštena dionica bilježila 8,8 milijuna kuna prometa uz skok cijene od devet posto na 393 kune, dok je redovna dionica dodala gotovo sedam milijuna kuna prometa uz 7-postotni rast cijene na 510 kuna. Koliki je bio interes ulagača, dovoljno govori činjenica da je promet dionicama Adrisa bio četiri puta veći od prvog pratitelja, dionice Ericssona Nikole Tesle, koja je bilježila 1,7 milijuna kuna prometa. Time je nastavljen uspon Adrisove dionice koja je u posljednjih mjesec dana – kad je postalo jasno da će duhanski biznis biti prodan – porasla  između devet posto, koliko je ojačala povlaštena, pa do 15,8 posto, koliko bilježi redovna dionica. BAT je Adrisu platio 505 milijuna eura, što se Anti Augustinoviću, analitičaru Erste banke, čini vrlo dobrom cijenom, a interes na burzi dokazuje da je cijena i iznad očekivanja tržišta. "Duhanski dio poslovanja već je neko vrijeme pod snažnim tržišnim, regulatornim i konkurencijskim pritiscima, sa slabim dugoročnim izgledima", kaže Augustinović. 

Komentari (11)
Pogledajte sve

Radili smo statistiku prodaje cigareta po regijama gdje duboko upada u oći Slavonsko-Baranjska,koja prodaje beznačajnu količinu.Kako to niste uočili,posebno direktor Adiste, gosp.Đajić,koga on štiti?
Tu treba korjenita promjena ljudstva.

BAT obavezno mora zatvoriti,prodati, TDR koji mu stalno stvara gubitke,kao i njegove satelite-Adista,Istragrafika,etcc.,te ima previše zaposlenih s ogromnim plaćama za hrvatske prilike,a u biti samo se “šlepaju”,pa dok ide-ide!Iz iskustva.

Od kad se Mato Zadro uključio u prodaju domaćih tvornica broj kmetova samo raste i raste…

Kako nebulozan naslov. Zasto bi BAT zatvorio najmoderniju tvornicu u Europi s uhodanom proizvodnjom, doslovno od sadnje duhana do pakiranja!?
Bravo za Adris. Nema dvojbe da ce znati kako mudro dalje investirati. Njima bi trebalo dati na upravljanje cijelu Hrvatsku!

New Report

Close