Vlahović imenovanjem nove Uprave dovršio preuzimanje CO

Autor: Božica Babić , 22. travanj 2014. u 22:00
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adrisa i šef Nadzornog odbora Croatia osiguranja

Croatia osiguranju potrebni su veliki rezovi, a procjenjuje se da je između 700 i 1000 zaposlenih višak.

Sanel Volarić dobio je mandat predsjednika Uprave Croatia osiguranja (CO) za sljedećih pet godina, a članovi su Nikola Mišetić i Andrej Koštomaj, odlučio je u utorak Nadzorni odbor CO kojim predsjeda Ante Vlahović, istodobno i predsjednik Uprave Adris grupe, novog većinskog vlasnika Croatije.  

Time je konačno stavljen pečat na privatizacijsku trakavicu vezanu uz Croatiju, prvi puta otvorenu još 2003. kada je također ministar financija, a time i predsjednik NO CO bio Slavko Linić. Na pragu 130 obljetnice osnutka (4. lipanj) Croatia nakon gotovo 70 godina poslovanja pod skutima države u bivšem i aktualnom političkom sustavu, ponovno je pod dominacijom privatnih dioničara koji će, očekuje se, znati trasirati kvalitetnu razvojnu strategiju u nacionalnim i regionalnim okvirima. Već na samom startu pred novom Upravom CO stoji komplicirana križaljka s mnoštvom izazova koji zahtijevaju precizan skalpel i mudre postupke.

Argumenti koji ilustriraju potrebu za radikalnim rezovima vrlo su jednostavni. Croatia je do polugodišta 2004. uspjela izaći u regiju, na bosansko-hercegovačko, srbijansko i makedonsko te tržište Kosova. Od tada nema niti jedan važniji projekt.  Kada je bivši ministar financija Ivan Šuker bez obrazloženja u srpnju 2004. smijenio tadašnjeg predsjednika Uprave Marijana Ćurkovića u Croatiji je radio 2131 zaposlenik, premija je za tu godinu iznosila 2,38 milijardi kuna, a neto dobit 98 milijuna. U izvješću za 2013. godinu stoji brojka o 2715 zaposlenih, te 2,2 milijarde kuna premije i 10 milijuna neto dobiti.  Usporedba pak premijskih rezultata u razdoblju kako je recesija poklopila hrvatsko gospodarstvo za CO su još poražavajući.

Naime, između 2013. i 2008. godine svih 26 društava unutar industrije osiguranja zajedno je izgubilo 597 milijuna kuna premije, sama Croatija ostala je bez 619 milijuna kuna. Uz neslužbenu procjenu da je u društvu nalazi između 700 i 1000 prekobrojnih djelatnika i spomenuto dugotrajno urušavanje premije, o čemu svjedoči i rezultat iz prvog kvartala 2014. godine, vrlo je razvidno da će nova Uprava morati provesti dubinsko restrukturiranje na svim razinama društva namjerava li ostvariti ambiciozne planove koje najavljuje novi većinski vlasnik, Adris grupa. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobio je CO za,bagatelu pa,štogod napravio ne može puno izgubit. A koliko su za tu bagatelnu cijenu nagradjeni političari negdje u četiri oka to samo oni znaju….

G. Vlahović, mislio sam da imate boljji uvid u menađment u HR.
Jer nakon dovođenja one gđice u IT (iz Tiska, koja malo toga zna a ništa ne razumije) vjerovao sam da ne možete gore procijeniti osobu.
Na radost vaših konkurenata prevario sam se.
Čujemo se za 1 godinu ali nemojte pozitivne pomake odmah proglasiti uspjehom, jer CO ima mnog skrivenih potencijala koje bi i moja pok. baba znala pokrenuti. No uostalom vrijeme će biti najbolji sudac.
Svako dobro i živjeli.

New Report

Close