Vladino kadroviranje bacilo Poštansku banku u sivu zonu

Autor: Ana Blašković , 21. srpanj 2014. u 14:25
HPB-u slijedi privatizacija/Marko Lukunić/PIXSELL

Nadzorni odbor poslao pismo ministru financija Borisu Lalovcu u kojem Vladu podsjećaju na vlasničke obveze i propise.

Mjesec i pol nakon što je neslavno propalo imenovanje nove Uprave u Hrvatsku poštansku banku, još se ne zna tko će preuzeti kormilo nakon što početkom rujna istekne mandat timu Čede Maletića.

Dok Banski dvori ne žure, u Nadzornom odboru raste nervoza budući da su probijeni svi zakonski rokovi oko imenovanja pa on de facto operira u sivoj zoni. U namjeri da izbjegnu javne prozivke o kršenju zakona, nadzornici su se pismom obratili ministru financija Borisu Lalovcu u kojem Vladu Republike Hrvatske podsjećaju na vlasničke obveze i propise, doznaje Poslovni dnevnik iz dobro upućenih izvora. Podsjećajući na kronologiju događaja oko HPB-a Nadzorni odbor u pismu nadležnom Ministarstvu upozorava da su prekršeni propisi nepoštivanjem rokova za imenovanje uprave te moli da se novi kandidat hitno predloži. Objašnjavaju da je striktna procedura imenovanja uprava banaka propisana kako bi se osiguralo kvalitetno upravljanje i stabilno poslovanje te očekuju da će se uskoro, u skladu s dobrom bankarskom praksom, stvoriti uvjeti za imenovanje. Zakon o kreditnim institucijama je kristalno jasan.

Nadzorni odbor banke dužan je tražiti zeleno svjetlo regulatora za imenovanje novog člana uprave najmanje tri mjeseca prije isteka mandata menadžmenta na odlasku. Kako je 9. rujna posljednji dan menadžerskog tima Čede Maletića, Vlada je 'pet do 12' na sjednici 5. lipnja predložila dugogodišnjeg bankara Erstea Tomislava Vuića te Tomislava Matiju Vargu iz Erste Group Immorenta kao nasljednike. Predloženi Varga, brat novog ministra zdravlja Siniše Varge koji se javno hvalio prijateljstvom s Emilom Tedeschijem, inače bliskim prijateljem premijera Zorana Milanovića, pokazao se kao ishitreno imenovanje. Ovlaš provjerom središnja banka poručila je da Varga nema završen diplomski studij pa ga i nadzorni odbor nije ni mogao imenovati. Nakon odbijenice regulatora u posljednjih mjesec dana iz Banskih dvora nije bilo ni traga ni glasa o novom kandidatu.

 

19mlrd.

kuna vrijednost je aktive Poštanske banke

Nakon što je u četvrtak još jedna sjednica prošla bez riječi o HPB-u, članovi Nadzornog odbora Dražen Kobas, Nada Aksentijević, Niko Raič i Marin Palada, odlučili su podsjetiti ministra Lalovca da banka za manje od dva mjeseca ostaje obezglavljena. U financijskim krugovima neslužbeno se može čuti da potraga za nasljednikom još traje, no zasad bezuspješno. Fotelju u novoj upravi prethodno su odbile Tanja Šimunović i Boženka Mostarčić iz trenutne postave. Izgledno imenovanje Dubravke Kolarić, kao desne ruke Vuiću, bez objašnjenja je zapelo premda je potrebna dokumentacija navodno već bila na stolu ministra financija. Za Vladu kojoj se često zamjera da se previše bavi kadrovskim križaljkama svojih podobnika, a premalo gospodarstvom, nonšalantnost oko imenovanja uprave je neshvatljiva, posebno u kontekstu oživljavanja priče o privatizaciji banke.

Na naš upit kada će se znati s kim će Čedo Maletić napraviti primopredaju banke koja ima gotovo 19 milijardi kuna aktive, i osigurati glatki nastavak poslovanja, nitko u Banskim dvorima nije htio govoriti. U Povjerenstvu za upravljanje strateškim tvrtkama (na čijem je čelu potpredsjednik Branko Grčić), koje predlaže imena Kadrovskoj komisiji, uputili su nas na službu za odnose s javnošću iz koje do zaključenja broja nismo dobili odgovor, a silenzio stampa ostali su i u Ministarstvu financija. Jedino su iz HPB-a poručili da slučaj ne mogu komentirati. Upućeni smatraju da puno više od Vladinog čudi (javni) izostanak reakcije Hrvatske narodne banke, posebno jer se krši krovni bankovni propis Zakon o kreditnim institucijama. U pozadini iznimno opširne regulative koja bankovno poslovanje čini jednim od najreguliranijih sektora uopće, stoji jednostavan razlog, a to je održavanje neupitnog povjerenja u financijski sustav.

Nije slučajno da se velike smjene menadžmenta zbog klijenata i investitora najavljuju i godinu dana unaprijed što najbolje ilustrira prijenos ovlasti u Zagrebačkoj banci. Dijametralno suprotno, politikantskim potezima država maćehinski veže ruke HPB-u, iako banka mora igrati po istim tržišnim pravilima kao ostali kreditori čijim vlasnicima na pamet ne bi palo da se dovodu u situaciju se itko, a ponajmanje klijenti, pitaju 'ima li pilota u avionu'. No, takav stav ne treba čuditi posebno nakon brzine kojom je Čedo Maletić dobio crveni karton iako je stabilizirao banku i povećao joj tržišni udjel nakon perioda Josipa Protege. Bivši čelnik banke, kadar HDZ-a i osuđenog bivšeg premijera Ive Sanadera, na sudu dokazuje nevinost na optužbe da je u aferi Bankomat državnu banku stajao najmanje 255 milijuna kuna štete davanjem političkih kredita. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

ovi će uništiti još ovo malo što nam je preostalo, koma [emo_vrtimise]

Šta će im nova uprava kada će je ionako prije isteka mandata staroj upravi prodati. Gubljenje vremena!

New Report

Close