Vlada zbog duga preuzima simbol Industrogradnje

Autor: Saša Paparella,VLM , 03. veljača 2012. u 11:55

Derutni neboder u Savskoj koristit će državni službenici, a tom trampom stvara se Vladin nekretninski fond

Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak prihvatila prijedlog zagrebačke tvrtke Industrogradnja grupa d.d. da svoj dug prema Poreznoj upravi na ime poreza i doprinosa, koji se popeo na 108 milijuna kuna, namiri preuzimanjem 15-katnog nebodera na Savskoj cesti u Zagrebu. Taj je neboder godinama bio simbol Industrogradnje i sjedište uprave, koja se preselila u Donju Lomnicu u okolici Zagreba. Do prebijanja duga vlasništvom nad neboderom došlo je na inicijativu tvrtke. Industrogradnja grupa d.d., čiji je predsjednik NO Josip Galinec, većinski vlasnik tvrtke, željela je “otkloniti prekomjerno opterećenje svojih nekretnina jer im onemogućava bilo kakvo kreditno zaduženje, koči svakodnevno poslovanje te prijeti opstanku tvrtke s oko 200 zaposlenih”.

Industrogradnja, čiji je račun u blokadi četiriju poslovnih banaka još od sprnja 2011., sklopila je 2007. s Vladom sporazum o podmirenju međusobnih potraživanja, nakon čega je zbog preostala duga od 35 milijuna kuna država upisala založno pravo nad brojnim nekretninama: neboderom u Savskoj, hotelom I u Remetincu, pogonom u Brinju i hotelom Croatia u Dugoj uvali pokraj Pule. Tvrtka nije mogla više funkcionirati s tolikim brojem hipoteka pa je lani održano nekoliko sastanaka s predstavnicima Porezne uprave i DORH-a na kojima je dogovoreno da neboder u Savskoj preuzme država. U DORH-ovu se izvješću, prezentiranom na sjednici Vlade, predlaže zaključenje nagodbe jer bi Vlada u neboder mogla smjestiti neki od svojih brojnih ureda ili možda ministarstvo, jer se ministarstva uglavnom nalaze u najmu. “Ne postoji realna mogućnost da Republika Hrvatska naplati tako visoko potraživanje. Društvo je nositelj prava vlasništva na velikim poslovnim prostorima koji mogu biti korisni za obavljanje poslova tijela državne uprave, koja trenutno koriste poslovne prostore trećih osoba i plaćaju visoke iznose zakupnine”, navodi se u izvješću DORH-a. Osim što će riješiti dugove Industrogradnje prema državi i okupiti na jednome mjestu više Vladinih ureda, postignuta će nagodba vjerojatno značiti prvi korak u formiranju posebnog fonda za nekretnine, koji je već najavljivao Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

“Taj će fond uime Vlade ulaziti u takve vrste aranžmana na bazi stručnih procjena, i to ne samo onda kada Vlada neku nekretninu može upotrijebiti za svoje potrebe nego i kada ta nekretnina ima tržišnu vrijednost, ali se ne može na odgovarajući način naplatiti, čime se tvrtka dovodi u bezizlaznu situaciju i šalje u bankrot”, rekao je Čačić na sjednici održanoj u četvrtak. Upozorio je i kako taj primjer pokazuje da je “nužno u najkraćem roku uspostaviti sustav u kojem će Vlada moći reagirati svaki put kada neka tvrtka ima obveze prema državi i imovinu kojom te obveze može pokriti, a u mnogim slučajevima to će omogućiti takvim tvrtkama nastavak rada i poslovanja”. Ministar financija Slavko Linić iskoristio je ovaj slučaj pa je upozorio da od 105 milijuna duga Industrogradnje, plus tri milijuna kuna troškova, “svega 70 milijuna kuna duga otpada na glavnicu, dok su 30 milijuna kuna kamate, što pokazuje što znači nepravovremeno rješavanje obveza”. Ovom se trampom skidaju hipoteke s atraktivnih nekretnina u zagrebačkom Remetincu (hotel I) i Dugoj uvali pokraj Pule (hotel Croatia). S oba je objekta Josip Galinec, koji je 2006. preuzeo Industrogradnju, imao problema jer su njima upravljali ljudi povezani sa Zvonimirom Matićem, dugogodišnjim predsjednikom Uprave Industrogradnje. Dvije godine pošto je preuzeo Industrogradnju, Galinec je u rujnu 2008. pretučen. Iako je NO Industrogradnje istog dana prozvao nekoliko mogućih naručitelja napada, a Galinec poslije spominjao “dečke s Knežije”, napadači do danas nisu uhićeni niti je nalogodavac ikada otkriven.

Procjena stručnjaka

Neboder vrijedi 48 milijuna kuna?
“Prije transakcije treba ponovno obaviti procjenu, a tek potom skinuti sve Industrogradnjine hipoteke i Vladine blokade”, napomenuto je na sjednici Vlade. Oprez ne čudi jer je pitanje na koliko će u eri krize biti procijenjena vrijednost oronula nebodera. Jedan od stručnjaka za nekretnine s kojima smo razgovarali procijenio je tržišnu vrijednost nekretnine na 48 milijuna kuna, i to pod pretpostavkom da najam četvornog metra takva prostora stoji deset eura mjesečno.

Komentari (3)
Pogledajte sve

500.000.000 kuna godišnje vlada troši na najam ureda!!!!! Pitam se koliko ih stane u ovu zgradu i koliko ćemo uštedjeti time?!

lovu spremio sebi u džep (na kajmansko otočje) a državi “uvalio”stari neboder.PAMETNO ! LINIĆU PROBUDI SE !!!!

Kad će Industrogradnja omogućiti UPIS vlasništva stanova , kupljenih od te iste Industrogradnje????

New Report

Close