Vlada zanemaruje Splitsko sveučilište

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2015. u 12:01
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Dio “saborskih Splićana” požalio se u petak da Vlada zanemaruje splitsko područje, što se, tvrde, vidi po količini proračunskog novca usmjerenog u Splitsko sveučilište.

Dio "saborskih Splićana" požalio se u petak da Vlada zanemaruje splitsko područje, što se, tvrde, vidi po količini proračunskog novca usmjerenog u Splitsko sveučilište.

"Splitsko sveučilište je u 2015. dobilo 316 milijuna kuna, pet puta manje od zagrebačkog. Osječko sveučilište, sa 300 studenata manje, dobilo je 22 milijuna kuna više nego splitsko, a slično je i s Rijekom, gdje je za gotovo 5000 studenata manje uloženo 330 milijuna kuna više", kazao je Jakša Baloević iz Novog vala, nakon stanke koju je zatražio kako bi se očitovao o proračunskim izdvajanjima za Sveučilište u Splitu.

Uvjeren je da se za Splitsko sveučilište izdvaja premalo novca te da su kriteriji za raspodjelu proračunskih sredstava nepravedni. Upozorio je da je, nakon višegodišnjeg moratorija na zapošljavanje, na Zagrebačkom sveučilištu po studentu osam puta više zaposlenih nego na splitskom.

I Ante Sanader (HDZ) uvjeren je da je Split zakinut u odnosu na druge gradove, a upozorio je da je na Riječkom sveučilištu petoro stalno zaposlenih na pripremi projekata za fondove EU. "Na nekoliko traženja iz Splita da se to isto odobri, nema pozitivnog odgovora", kazao je Sanader.

Ustvrdio je da se i u splitsko zdravstvo ulaže manje nego u zagrebačko ili riječko, a upitao je i zašto je u Splitu stopirana izgradnja tehnološkog parka, kakav se gradi u Rijeci. "Nezamislivo je i ne bi bilo normalno da je stvar u podobnosti", zaključio je Sanader.

Komentirajte prvi

New Report

Close