Vlada zadužila Ministarstvo uprave i DZS da provjere potpise za referendum o dvojezičnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2014. u 13:11
Foto: Thinkstock

Vlada je danas zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku (DZS) da organiziraju i provedu provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Vlada je danas zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku (DZS) da organiziraju i provedu provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti.

Provedba je to zaključka Sabora koji je Vladu pozvao da provjeri potpise koje je Građanska inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara" parlamentu dostavila u prosincu prošle godine.

Ministarstvo uprave i DZS organizirat će provjeru, odabir uzorka i izvijestiti Vladu o rezultatima, kazao je ministar uprave Arsen Bauk. Provjera i vjerodostojnost potpisa provest će se na slučajnom uzorku koji će utvrditi DZS.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je oko 650.000 potpisa za održavanje referenduma na kojem bi građani odlučivali o uporabi manjinskog jezika i pisma, odnosno o tome da manjine pravo na jezik i pismo u nekoj sredini imaju ako čine više od 50 posto stanovništva, a ne kao do sada, 30 posto. U javnosti je taj referendum nazvan "referendumom o ćirilici".

Vlada je usvojila i izvješće o provedbi zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja za prošlu godinu, a ministar branitelja Predrag Matić kazao je kako je riječ o malom zakonu, "ali vrlo važnom za mentalno zdravlje nacije jer rješava neke probleme koje provlačimo 70 godina kroz Hrvatsku".

Unatoč žestokim kritikama i napadima pojedinaca i nekih institucija, zakon se provodi od travnja prošle godine i izvješće pokazuje da je Vlada ispunila glavni strateški cilj – očuvanje spomena na sve stradale, bez politiziranja i ideoloških motiva, vodeći se načelom "žrtva je žrtva", rekao je Matić.

Prikupljanjem podataka i provođenjem vlastitih istraživanja obuhvaćene su 82 lokacije mogućih mjesta groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koje se nalaze u 16 županija i Gradu Zagrebu.

Istraženo je 16 lokacija, ukupno je ekshumirano 315 posmrtnih ostataka, a posmrtni ostaci 271 osobe dostojno su trajno zbrinuti, naveo je ministar Matić.

Temeljem zakona svečano je otkriveno i prvo spomen obilježje, postavljeno u znak sjećanja na 15 žrtava komunističkog režima, u Tupalama – Sincu kod Otočca, istaknuo je.

Vlada je usvojila i Godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu, a ministar obrane Ante Kotromanović naveo je da se u tom razdoblju, unatoč otežanim uvjetima ograničenih financijskih sredstava, nastavilo s opremanjem i modernizacijom Oružanih snaga.

Spomenuo je provedbu kapitalnog remonta i nadogradnje borbenih aviona MiG-21, kapitalnog remonta helikoptera Mi-8 MTV, te modernizaciju radarskog sustava FPS-117 i nabavu letačke i padobranske opreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close