Vlada Vilu Idolu poklonila Porečko-pulskoj biskupiji

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

Porečko-pulska biskupija u subotu je od Hrvatske Vlade dobila austrougrasku Villu Idolu u Puli s pripadajućom gospodarskom zgradom i zemljištem, sveukupno 5016 četvornih metara, ukupne vrijednosti nešto više od 19,7 milijuna kuna.

Na maratonskoj sjednici Vlade u Kninu, donijeta je odluka kojom se, u konačnici, Villa Idola, kojom sad upravlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), daruje Porečko-pulskoj biskupiji za smještaj biskupskih ureda.

Formalno, riječ je o davanju prethodne suglasnosti na tu transakciju - odlučeno je da će HZMO prvo bez naknade prenijeti vlasništvo na Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo državne imovine, te da će na kraju Hrvatska austrougrasku vilu sa zemljištem i gospodarskom zgradom prenijeti u vlasništvo Porečko-pulske biskupije. Vrijednost poklonjenih nekretnina od 19,7 milijuna kuna procijenjena je po sudskom vještaku - a kako stoji u odluci - uračunat će se u naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti pravnim osobama Katoličke crkve, sukladno Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. Konačnu darovnicu Katoličkoj crkvi potpisat će predsjednik Vlade, a bit će potpisana u Svetvinčentu 23. kolovoza, piše Glas Istre.

Vila Idola izgrađena je 1914. godine za potrebe princeze Eleonore von Habsburg i njenog supruga Alfonsa von Klossa. Austrijski par napušta Pulu 1918. godine kada Vilu Idolu preuzima poznati vlasnik rudnika boksita Antonio Crljenica.

Uspostavom jugoslavenske vlasti 1947 godine i Crljenica napušta vilu, koja prelazi u državno vlasništvo i postaje Dom za starije i nemoćne osobe sve do 2011. godine. Vila Idola registrirana je u Registru kulturnih dobara RH, a od 1. siječnja 2012. godine vlasništvo nad zgradom stekao je HZMO. 

Komentari (2)
  • boltek
    boltek 16:54 6.8.2017.

    Tko ili kome se sada pere novac. Pokloni ne idu bez uzvraćene vrijednosti.

  • Jovan
    Jovan 13:24 6.8.2017.

    Prodaja je gnjavaža, puno papira i dokumenata i još po ovoj vrućini…. Taj tko je poklonio dobio je masnu proviziju i to je to.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!