Vlada već drugi put potvrđuje da Badel 1862 spašava kroz ‘model C’ i ulazi u vlasništvo

Autor: Božica Babić , 29. lipanj 2011. u 22:00

Prema ocjeni iz prosinca, kroz neplaćene trošarine, poreze i doprinose Vlada od Badela potražuje oko 203 mil. kuna

Badel 1862 na ovotjednoj sjednici Vlade, koja će navodno biti održana u petak, dobit će konačnu potvrdu za provedbu C modela potpore kojim država ponovno ulazi u vlasničku strukturu kompanije, doznaje Poslovni dnevnik iz visokog izvora u Banskim dvorima. Naime, Vlada je još 17. prosinca 2010. usvojila prvu odluku o vlasničkom restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji Badela u okviru mjera državne potpore za pomoć poduzetnicima u teškoćama. Projekt s mjerama potpore posrnulom gospodarstvu predstavljen pod nazivom ‘model C’ premijerka Jadranka Kosor najavila je još polovicom travnja prošle godine, no nije proveden ni za jednu tvrtku iako je interes pokazalo više od 100 kompanija.

Gubitak iznad kapitala


U spomenutoj prosinačkoj odluci Vlada je iskazala da od Badela (i pridruženog Eurobeva) kroz neplaćene trošarine, poreze i doprinose ukupno potražuje 202,79 milijuna kuna. Istodobno je od Uprave kompanije zatražila čvrsta jamstva o postignutom dogovoru s bankarima za reprogram svih kredita, integriranje tvrtke Eurobev te odluku Glavne skupštine dioničara o pokriću gubitaka na teret temeljnog kapitala kao i pristanku da država uđe u vlasničku strukturu bez obveze javne ponude za preuzimanje društva, odnosno kupnje preostalih dionica. Aktualna Uprava Badela, iznosi naš izvor, u međuvremenu je izvijestila Vladu o djelomičnoj provedbi obveza budući da neke iz objektivnih razloga nije mogla realizirati. Naime, ključni problem je što akumulirani gubitak prelazi visinu temeljnog kapitala i to je osnovni razlog zbog kojega se ide na izmjenu odluke iz prosinca, tvrdi naš izvor. Stoga je proteklih tjedana u vrlo intenzivnim razgovorima između Uprave Badela s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede iznjedren novi prijedlog odluke o nastavku vlasničkog restrukturiranja povećanjem temeljnog kapitala i kroz državni udjel, a sastavnica te odluke je i plan pokrića gubitaka do 2015. O novim detaljima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković upoznat će premijerku i ostale članove Vlade.

Uvažen interes svih


U novu odluku, tvrdi izvor, nije upisan bitno veći iznos od duga već iskazanog u zaključku Vlade iz prosinca prošle godine. Međutim, nije pripravan otkriti točan podatak. Tek kaže kako će država, dobije li novi prijedlog zeleno svjetlo dioničara, imati iznad 75 posto udjela u Badelu. Nova je odluka, naglašava, definitivno posložena primjereno situaciji te uvažava interese obje strane, i Vlade i ostalih pojedinačnih dioničara. Vlada, podsjeća naš sugovornik, mora zaštititi svoj interes iskazan u obliku golema potraživanja. Očekuje da će i dioničari prepoznati kako je predloženi model dugoročno najbolje rješenje i za zaštitu njihovih vlasničkih interesa.

Udjeli

Desetorica drže 53%
Deset najvećih dioničara sada drži 53,01 posto Badela, pod skrbničkim računima je 16,12%, pod osnovnim 29,21 dok država ima 7,7 posto.

Dionica do 70 kuna
U srijedu je na Zagrebačkoj burzi protrgovano samo 100 dionica za ukupno 6975 kuna, s time da je najviša razina koju je dionica dosegnula bila 70 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close