Vlada uvodi naplatu tankih vrećica za povrće u trgovinama?

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2016. u 11:10
Foto: Shutterstock

U prijedlogu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike navodi da se da se ovaj cilj iz direktive EU može postići – naplatom.

Javna rasprava o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022. godine završena je u petak, u kojoj se, među ostalim, navodi i način kako bi Hrvatska s 90 vrećica potrošenih godišnje po stanovniku trebala smanjiti njihovo korištenje ne 40 godišnje od 2025.

U prijedlogu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike navodi da se da se ovaj cilj iz direktive EU može postići – naplatom, piše N1.

"Potrebno je uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.)".

Nadalje, predlaže se i poticanje potrošača na kupovinu artikala sa što manje ambalaže ili "uvođenje obveze plaćanja ambalaže za potrošače za inače besplatni ambalažni artikl ili element".

Komentirajte prvi

New Report

Close