Vlada uspjela, sindikati odustali od svojih zahtjeva za većim plaćama

Autor: Marija Brnić , 04. lipanj 2013. u 22:00
Sindikalni čelnici javnih i državnih službi nisu imali podršku javnosti, pokazala su istraživanja/PIXSELL

Za pregovaračkim stolom ponovno kad BDP raste uzastopno tri kvartala i proračunski deficit bude ispod 3%.

U zadnji trenutak otkazan je štrajk u javnim i državnim službama i najavljena blokada Hrvatske – 11 sindikata i Vlada jučer su u postupku mirenja dan prije najavljenog štrajka ipak postigli dogovor i parafirali sporazum o promjeni visine plaća.

Obje strane, i ministar rada Mirando Mrsić i sindikalac Branimir Mihalinec, nakon postignutog socijalnog mira komentirali su kako u dogovoru nema ni pobjednika ni gubitnika. No, sam sporazum s osnova zahtjeva sindikata javnih i državnih službi znači ipak njihov debakl. Dogovoreno je, naime, da će za pregovarački stol o povećanju plaća sindikati i Vlada ponovno sjesti tek nakon što BDP tri uzastopna tromjesečja bude pozitivan i tek nakon što deficit državnog proračuna bude manji od tri posto. 

Tek kada krene i državi
Sindikati su tako na koncu potpuno odustali ne samo od pozicija na kojima su stajali proteklih mjeseci, tražeći da im se vrati novac za već smanjene bruto plaće, nego su pristali i na Vladinu ponudu dogovaranja mehanizma dizanja plaća tek kada krene rast gospodarstva. Zasluga za takav uzmak sindikata zasigurno pripada i lošoj percepciji njihovih zahtjeva u javnosti, koja po nekim istraživanjima, većinom ne podupire najave štrajka. Vlada se sporazumom obvezala, pak, da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatka za radni staž u javnim i državnim službama. 

Nejasni kriteriji
No, iz samog teksta sporazuma Vlade i sindikata analitičari iščitavaju i mogući uvod u novi sudski spor dva partnera. Problematičnom bi se, tvrde, mogla pokazati nedefiniranost kriterija za nove pregovore."Tehnički je zapravo sporazum neprovediv. Navodi se kao mjerilo ne bruto domaći, nego bruto društveni proizvod, kojeg Državni zavod za statistiku već dva desetljeća ne izračunava. No, ako se i mislilo na bruto domaći proizvod, nejasno je uzima li se kvartalni rast na godišnjoj razini ili u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, a neodređeno je i koji deficit državnog proračuna će biti mjerilo – opće ili središnje države", ocjenjuje Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta, te zaključuje da je bilo nužno jasnije postaviti pravila jer će obje strane sutra sporazum drugačije tumačiti.

Nema rezova

U AUDI-u plaće manje 10%

Dok iz Vlade obećavaju kako u državnim i javnim službama neće biti smanjenja plaća, u Agenciji za upravljanje državnom imovinom izvijestili su dvjestotinjak zaposlenika da će im od 1. lipnja plaće biti smanjene za 10 posto. Što su razlozi štednje u AUDI-u, nasljedniku nekad omraženog Fonda za privatizaciju, nije izrijekom navedeno. No, poklapa se sa sve češćim glasinama o gašenju te institucije, ali i s obvezom isplate otpremnina bivšim HFP-ovcima, koji su to sudski izborili.

Komentirajte prvi

New Report

Close