Vlada ukida odluku o špekulativnim zalihama šećera

Autor: Božica Babić , 22. travanj 2015. u 22:01
Prozvane 134 tvrtke da drže 37.138 tona/ Fotolia

Posrijedi je proceduralna greška, navodno Ministarstva financija i Carinske uprave, a ne Jakovinina ministarstva.

Lista s 134 tvrtke, prozvane da drže 37.138 tona špekulativnih zaliha šećera koje, prema odluci Vlade RH i nalogu Europske komisije, moraju na vlastiti trošak izvesti do 30. rujna, i to na tržišta izvan EU, ili će platiti kaznu u zajedničku europsku blagajnu u ukupnom iznosu od gotovo 19 milijuna kuna, bit će danas stavljena izvan snage, stoji u najavi za sjednicu Vlade.

Što je razlog ovog obrata i ukidanja "liste srama" koja je izazvala brojne i bučne reakcije tvrtki iz prehrambene industrije? Naime, njih 15-ak etiketirano je da drže 7555 tona, no one sve redom opovrgavaju točnost tih podataka i tvrde kako je zapravo riječ o katastrofalnoj pogreški državne administracije, pa stoga, smatraju, kaznu mora platiti Vlada RH.

Odluka o špekulativnim zalihama šećera ukida se privremeno zbog tehničke odnosno, proceduralne greške, doznajemo u neslužbenom komentaru izvora iz Ministarstva poljoprivrede koji tvrdi da počinitelje te greške ne treba tražiti na njihovoj adresi, već da je za problem odgovorno povjerenstvo imenovano od Ministarstva financija i Carinske uprave. Na preliminarnoj listi bilo je 400 tvrtki, da bi se u završnom nadzoru prekomjerne zalihe našle kod 134.

Grijeh povjerenstva je što odluke o zalihama uopće nisu dostavljene tvrtkama na očitovanje, a morale su biti, objašnjava naš izvor. Nakon ukidanja odluke, dodaje, svim tvrtkama bit će poslana rješenja, dobit će i rok za očitovanje, a ono mora biti utemeljeno na argumentima. Potom će uslijediti nova analiza zaliha, no odstupanja od metodologije neće biti, tvrdi. Hoće li nova lista biti identična onoj prvoj ili možda nešto drukčija, ne želi se izjašnjavati, ali dopušta moguće promjene. Nova procedura, smatra, omogućuje da se poštuje rok nametnut od EK, a najbolje rješenje je da izvoz prekomjerne količine šećera za sve tvrtke odradi šećerana.  

Komentirajte prvi

New Report

Close