Vlada tvrtkama ‘otključava’ 300 milijuna eura

Autor: Bernard Ivezić , 04. studeni 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

Nakon Komisijine deklaracije o AI-ju, Hrvatska prihvaća i blockchain.

Hrvatska planira 27. studenog potpisati deklaraciju o Europskom blockchain partnerstvu, tvrdi Vlaho Hrdalo, predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK). Potpisom će se hrvatskim tvrtkama otključati fond od 300 milijuna eura namijenjen razvoju rješenja temeljenih na toj tehnologiji.

Deklaraciju je inicijalno potpisala veĆina članica Unije, uključujući Njemačku, Austriju, Sloveniju, Poljsku, Češku i Bugarsku. Hrvatsko Ministarstvo znanosti pravdalo se da taj dokument nije detaljno propisao obveze pa su tražili pojašnjenja. Komisija je imala drugačije viđenje situacije. Na Europskom blockchain summitu u Sloveniji Pierre Marro iz EK naveo da im je Vlada bila odgovorila da “Hrvatska nije spremna za taj sporazum”.

Blockchain partnerstvo je, prema EK, temelj za buduće usluge javne uprave u cijeloj Uniji. Povećala bi transparentnost, zaštitili osobni podaci građana i otvorile nove prilike za gospodarstvo.

Ovo je već drugi put da se Hrvatska oglušuje na ključne društvene i gospodarske inicijative EK. Početkom travnja Komisija je s 25 članica potpisala deklaraciju o umjetnoj inteligenciji. Vlada je nakon oštrih kritika domaćih tvrtki taj potpis stavila u srpnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close