Vlada traži pomoć iz Fonda solidarnosti EU

Autor: Marija Brnić , 10. travanj 2014. u 22:00
Hrvatsku je pogodilo ledeno nevrijeme/Goran Kovačić/PIXSELL

Pokrivanje štete od elementarnih nepogoda.

Za izravne štete od 292 milijuna eura koje je pretrpjelo pet hrvatskih županija u elementarnim nepogodama prije dva mjeseca Ministarstvo gospodarstva dostavilo je službenu prijavu Fondu Solidarnosti EU, iz kojega se pomaže članicama pogođenima prirodnim katastrofama.

Šteta od najprije ledene kiše i smrzavanja u Gorskom Kotaru i Primorsko-goranskoj županiji, pa posljedično velikih padalina koje su uzrokovale poplave u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, te klizišta u Varaždinskoj županiji, procijenjena je na 0,7 bruto nacionalnog dohotka, što Hrvatskoj omogućuje da prvi put potporu Fonda traži samostalno. Štete su, prema prijavi Ministarstva gospodarstva najznačajnije bile u šumskom ekosustavu, gdje prelaze 253 milijuna eura. Oštećeno je više od 56 tisuća hektara šuma, od čega je 9,6 tisuća hektara potpuno uništeno, odnosno oštećeno je 2,6 milijuna kubnih metara drva, a potpuno uništeno 1,6 milijuna kubnih metara drvne mase.

Žestok udarac pretrpjela je infrastruktura; ukupno je oštećeno 503 kilometra električnih vodova i 98 električnih stupova, što je "udarac" od 32,7 milijuna eura. U poljoprivredi su, pak, utvrđene izravne štete od 2,73 milijuna eura, na privatnim kućama i imovini 2,91 milijuna, a 0,8 milijuna na kulturnoj baštini. Fondu Solidarnosti je za Hrvatsku prihvatljiv i opravdan trošak od 135 milijuna eura, a koliko će biti i odobreno, tek će se razmatrati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close