Vlada: Trajne naknade vrhunskim sportašima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2013. u 13:23
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Naknadu ne može dobiti sportaš koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Vrhunski hrvatski sportaši dobivat će trajne mjesečne naknade u iznosu od 2185 do 5044 kune, ovisno o "sjaju" medalje, predlaže Vlada konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sportu.

Pravo na trajnu novčanu naknadu imali bi osvajači olimpijskih medalja, paraolimpijskih medalja, olimpijskih medalja gluhih, kao i osvajači medalja sa svjetskih prvenstava u olimpijskim sportovima i disciplinama, s 45 navršenih godina života.

Naknadu ne može dobiti sportaš koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović rekao da je osnovna ideja zakona dodatno potaknuti vrhunske sportaše na promociju sporta u Hrvatskoj i brendiranje Hrvatske u inozemstvu, u suradnji s Ministarstvom turizma.

"Ne radi se o mirovinama nego o naknadama sprotašima", rekao je Jovanović te naveo da je riječ o 202 sportaša, osvajača medalja na velikim natjecanjima, za koje bi se godišnje iz državnog proračuna izdvajalo 14 milijuna kuna.

Sportaš koji je osvojio više medalja mogao bi ostvariti pravo na trajnu novčanu naknadu samo u iznosu za osvojenu jednu medalju, pri čemu je mjerodavan iznos naknade koji ostvaruje za najvišu medalju.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona medijima kojima se predviđa da nakladnici iz država članica Europske unije i drugih država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru više neće za obavljanje te djelatnosti u Hrvatskoj trebati u njoj imati sjedište, odnosno prebivalište, već će biti dovoljno da registriraju djelatnost i imaju uredništvo.

Ministar uprave Arsen Bauk izvjestio je da Vlada nema ništa protiv premiještanja sjedišta Istarske županije iz Pazina u Pulu, što je prijedlog saborskog zastupnika Valtera Boljunčića, no da najprije treba pribaviti pozitivno mišljenje Skupštine Istarske županije.

Buljančić to predlaže kroz izmjene i dopune Zakona o područjima županija, gradova i općina, a Bauk kaže kako je pozitivno mišljenje županijske skupštine potrebno pribaviti prije drugog saborskog čitanja predloženih izmjena.

"Na taj način želimo demantirati sve one tvrdnje da se Istrom upravlja iz Zagreba", rekao je Bauk na što je premijer Milanović kratko rekao – "čemu sad to".

Komentirajte prvi

New Report

Close