Vlada taktizira i prepušta da sudbinu Uljanika odredi Gianni Rossanda

Autor: Marija Brnić , 17. rujan 2018. u 14:02
Premijer Plenković s radnicima Uljanika/Vlada RH

Iz 3. maja apeliraju na Vladu da ima hitno imenuje kriznu upravu i zaštiti da im Uljanik s računa ne ‘pojede’ jedini prihod od gradnje sekcija.

Vlada je donijela obećanu plaću radnicima Uljanika, no lokalne analitičare brine što ni nakon svega nema jasnog zaključka, konkretnih datuma ni operativnog programa i izvršitelja.

Na sastanku s menadžmerima, sindikatima i lokalnim vlastima svi su inzistirali da premijer Andrej Plenković jasno kaže hoće li Uljanik opstati ili ne, ali on niti je izrekao ono što ne žele čuti, niti je davao lažne nade. Šef Vlade ne plaši stečajem, no ne isključuje da se to može dogoditi. Nije skrivao da nije zadovoljan materijalima koje donosi uprava, ne smatra ni da je strateški partner kojeg je odabrala uprava ozbiljan, a iza zatvorenih vrata i IDS-ovcima je spustio da je prenamjena prostora Uljanika došla od njih.

Premda je već imao saznanja da je uprava pripremila korekcije programa u koji je uklopila neke od primjedbi, razgovori o programu s upravom neće se voditi dok ne stigne službeni odgovor iz Bruxellesa, a očekuje se da bi mogao stići ovaj tjedan. U Puli je, ukratko, Plenković podvukao crtu i iznio stav – Vlada će tražiti rješenje koje je moguće i najmanje bolno, no glavnu riječ u narednim tjednima imat će uprava kompanije.  Uprava čiji predsjednik Gianni Rossanda i nakon svega kaže da bez promjene prostornog plana za zemljište brodogradilišta nema ni strateškog partnera i budućnosti brodogradilišta, dobila je zapravo mjesec dana unutar kojih mora sama prelomiti kamo dalje ide Uljanik. U tom kratkom vremenu uprava mora pod velikim pritiskom javnosti i radnika raditi poslenika, raditi na više frontova. 

Deblokada računa
Osim peglanja programa i odnosa sa strateškim partnerom, treba osigurati i kakvo-takvo funkcioniranje Uljanikovih tvrtki. Račun Uljanik d.d.-a u petak je deblokiran kako bi se uspjelo isplatiti plaće, no ne treba očekivati da će vjerovnici puno oklijevati da opet navale s ovrhama.  Iskrsnulo je i nekoliko novih problema na kojima već treba "gasiti vatru" jer bez toga neće biti ni restrukturiranja, a prije svega to je bijeg zaposlenih.

 

500 radnika

napustilo je Uljanika od kulminacije krize

Prošli tjedan objavljeno je kako ih je zbog neizvjesnosti otišlo već oko 500. Bez radnika bit će teško dovršiti postojeće proizvodnje, kao i uvjeriti naručitelje da ne odustanu od ugovorenih poslova. Gubitak povjerenja i radnika i kupaca značio bi da se priča bliži neželjenom scenariju. Zasad je Vlada priskočila i pregovorima s kupcima, pa se uz Norvežane (koji će pričekati da se od četiri ugovorene završi jedna gradnja u poodmakloj fazi), izgleda uspjelo obustaviti i dio najavljenih raskida od četiri ugovora s kanadskim naručiteljem.

Upitno je i kako će uprava u narednih mjesec dana iznaći 50 milijuna kuna za isplatu plaća, a sve to još se poklapa s novim terminom za skupštinu dioničara, na kojoj će se odlučivati i o izboru novih članova nadzornog odbora i roku za provođenje dokapitalizacije. Iz svega što je izašlo na vidjelo posljednjih tjedana evidentno je da restrukturiranje potrebno ne samo Uljanik Brodogradilištu, nego cijeloj grupaciji, ali to iz više razloga nije izvedivo, prije svega zbog vlastitog doprinosa i zbog potpora koje je dobio 3. maj. Izdvajanjem 3. maja taj bi se problem mogao dijelom ukloniti.

Takvu soluciju priželjkuju u Rijeci, kako na političkoj razini, tako i među radnicima.   Izdvajanje  3. maja iz Uljanika predstavnik radnika u NO-u 3. maja Juraj Šoljić vidi izglednim u sva tri scenarija koja je premijer iznio kao moguća rješenja – stečaj, restrukturiranje s novim ili postojećim strateškim partnerom. No, budući da za razliku od Uljanik Brodogradilišta u 3. maju nemaju posla, niti materijala za dovršetak gradnji, od Vlade traže da im hitno postave izvanrednu upravu. 

 

Šoljić

Sve ukazuje da se 3. maju sustavno i planski nanosi šteta.

Gubici i penali
Šoljić je priopćenjem za javnost jučer upozorio na štetnost rada direktora Maksimilijana Percana, a u nizu primjera navodi da je Percan odobrio premještanje dvije gradnje 3. maja u Pulu na dovršetak izgradnje, od kojih je jedna uz visoke gubitke i penale isporučena, a na drugoj, novogradnji 723, se već godinu i pol ne radi. Za ovu drugu gradnju Percan je, navodi Šoljić, osnovao novu tvrtku 3. maj 723 sa sjedištem u Puli, pa je NO-u 3. maja onemogućeno praćenje tog posla. Ali Šoljić upozorava da će svi gubici za taj brod pasti na teret 3. maju.

Bez odobrenja NO-a Percan je, kako tvrdi Šoljić, kupio panel liniju koja se nalazi u Uljanikovu pogonu u Vodnjanu i ne može ju koristiti za svoj rad.  "Sve navedeno ukazuje da se 3. maju sustavno i planski nanosi šteta", tvrdi Šoljić, koji poziva vladu za hitno intervenira i zaštiti račun riječkog škvera. Na njega, bez da prolazi kroz Uljanik, sjeda trenutno samo novac od gradnji sekcija na kojima se radi posljednjih pola godine za tvrtku u vlasništvu talijanskog Fincantierija. To je i jedni posao na kojemu trenutno u 3. maju rade, jer materijale dobivaju od kupca.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Jaooo ,kako lažeš!!!!!


Đani je supersposoban, ali samo kad se brine o svom privatnom vlasništvu. Pogledajte samo kako je lijepu vilu sagradio u zaštićenoj obalnoj zoni, mimo prostornog plana, u roku od samo dvije godine. Nažalost, u te iste dvije godine Uljanik je potpuno propao.

http://www.seebiz.eu/istragu-o-uljaniku-povjeriti-zagrebackim-kriminalistima/ar-181582/

Đani je supersposoban, ali samo kad se brine o svom privatnom vlasništvu. Pogledajte samo kako je lijepu vilu sagradio u zaštićenoj obalnoj zoni, mimo prostornog plana, u roku od samo dvije godine. Nažalost, u te iste dvije godine Uljanik je potpuno propao.

Kaj je Jovani još na slobodi?

New Report

Close