Vlada sufinancira troškove pritvorenika Haškog suda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 16:43
PXL

Hrvatska vlada danas je donijela odluku kojom će osobama koje se nalaze u pritvoru Haškoga suda do pravomoćnog okončanja postupka snositi dio njihovih troškova.

 Hrvatska vlada danas je donijela odluku kojom će osobama koje se nalaze u pritvoru Haškoga suda do pravomoćnog okončanja postupka snositi dio njihovih troškova.

Vlada će snositi dio troškova osobama, aktivnim ili bivšim pripadnicima Oružanih snaga ili tijela vlasti Republike Hrvatske, a oni obuhvaćaju i troškove puta i smještaja za najviše tri člana uže obitelji prilikom posjeta optuženiku koji se nalazi u pritvoru Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, jednom u mjesecu.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić naglasio je kako je današnja odluka provedba načela o transparentnosti rada i donošenja odluka na otvorenom dijelu Vladine sjednice. „I meni će sada biti puno lakše komunicirati kad se vidi kome se, što, i kako plaća“, rekao je Miljenić.

Naglasio je kako se odlukom pravo na financiranje dijela troškova određuje samo za osobe koje nisu pravomoćno osuđene, dok će pravomoćno osuđene imati pravo na humanitarnu pomoć. 

Članovima obitelji pravomoćno osuđenih tako će se moći isplatiti humanitarna pomoć za financiranje posjeta osuđeniku, na temelju njihovog posebnog zahtjeva. Ministar pravosuđa, prema odluci, moći će u slučaju potrebe odobriti i financiranje drugih potrebnih troškova.

Važnost transparentnog rada Vlade istaknuo je i premijer Zoran Milanović kazavši kako je ta tema za prijašnjih vlada bila na zatvorenom dijelu sjednice. „A nema razloga da se to taji“, rekao je.
Prema odluci iz 2004. godine, sa zatvorenog dijela sjednice Vlade, postojala je mogućnost da se haaškim pritvorenicima i osuđenicima mjesečno uplaćuje 500 eura. No, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo pravosuđa, ta se mogućnost nije koristila.

Komentirajte prvi

New Report

Close