Vlada spriječila 200 ovrha nad roditeljskim potporama

Autor: Saša Paparella , 14. veljača 2019. u 22:01
Ministar Pavić na sjednici Vlade/Patrik Macek/PIXSELL

Onemogućeno da osobe koje su na porodiljnom u trenutku otvaranja stečaja tvrtke budu žrtve pravnih zavrzlama.

Vlade je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom će se onemogućiti pokretanje postupaka naknade štete, odnosno ovrhe po osnovi nepripadno ostvarenih prava na rodiljne i roditeljske potpore, a podmirit će im se i šteta iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić poručio je da se ovom odlukom rješava status radnika tvrtke Algoritam, ali i svih ostalih radnika, njih oko 200, koji su se našli u sličnoj situaciji.

Riječ je o osobama koje su u trenutku pokretanja stečaja tvrtke bile na porodiljnom ili bolovanju pa im stečajni upravitelj nisu otkazao ugovor o radu.

Zbog neujednačene primjene odredbi Stečajnog zakona, oni nisu propisano odjavljeni s mirovinskog osiguranja, pa nisu mogli ostvarivati niz prava, što je dovelo do pokretanja ovrha nad njihovom imovinom.

Nisu se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje, niti dobiti minimalce od Agencije za osiguranje radničkih tražbina. Njihove porodiljne i roditeljske potpore bile su preplaćene te su različiti sustavi krenuli s ovrhama. 

 "Vlada pokazuje da zna reagirati na potrebe građana kad se nađu u pravnim zavrzlamama. Odlukom omogućavamo našim sustavima da ne pokreću postupke naknade štete za ljude u takvoj situaciji", napomenuo je ministar Pavić.

Kako se slične situacije ne bi ponavljale potpisan je protokol o razmjeni informacija o osiguranicima i poslana je okružnica trgovačkim sudovima o postupanju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close