Vlada RH traži savjet poljoprivrednika

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2019. u 14:31
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

“Poljoprivrednici, uključite se u izradu strategije”, poziv je iz priopćenja Vlade RH, odnosno Ministarstva poljoprivrede.

Naime u tijeku je izrada strateških dokumenata kojima će se odgovoriti na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva za razdoblje nakon 2020. godine. Nacionalna strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja i Višegodišnji plan razvoja ribarstva nakon 2020. godine definirat će ciljeve i smjernice djelovanja poljoprivredne politike kako bi se povećala konkurentnost hrvatske poljoprivrede.

“Već sada se pripremamo za novo programsko razdoblje nakon 2020. godine, pa smo održali niz savjetovanja s poljoprivrednicima i građanima u okviru kojih je vođena rasprava o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike. Idemo i korak dalje, pa u suradnji sa Svjetskom bankom oblikujemo ciljeve i smjernice za unaprjeđenje hrvatske poljoprivrede i ribarstva, povećanje konkurentnosti te stvaranja preduvjeta za održivi gospodarski i društveni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske“ – poručio je poljoprivrednicima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić na otvaranju 24. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo te naglasio „Strategiju ne radimo da bismo imali još jedan dokument u ladici, radimo je da bismo znali u kojem smjeru trebamo u budućnosti ići i koje korake moramo poduzeti da bismo što prije došli do cilja. Zato je vaše mišljenje vrlo bitno i važno je da se informirate i sudjelujete u svakoj fazi izrade strateškog dokumenta. Ovo ne radimo zbog nas, nego zbog vas. Web stranica je od danas dostupna svima. Čitajte, informirajte se, pratite rasprave, uključite se.“

Osmisliti aktivnosti i provesti pilot projekte

Temelj za izradu strategija čine sveobuhvatne dijagnostičke analize trošenja javnih sredstava u sektoru poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, kao i ekstenzivne konzultacije sa svim dionicima u sektoru. Uz ove strateške dokumente, izraditi ćemo i planove djelovanja za naredno razdoblje, osmisliti aktivnosti kojima ćemo ispuniti ciljeve strategija te razraditi i provesti inovativne pilot projekte u svrhu testiranja predloženih rješenja.

Sve ove aktivnosti poslužit će i kao temelj za proces izrade operativnih programa za sljedeći financijski okvir EU 2021.-2027.

Kako bi se prijedlozi strateških dokumenata u svim fazama njihove izrade, približili poljoprivrednicima i kako bi javnost u bilo kojoj fazi mogla dati svoj doprinos, prijedlog, komentar – izrađena je web stranica projekta na kojoj će se objavljivati svi dokumenti i pozivi na sudjelovanja u raspravama o nacrtima prijedloga dokumentacije koje će se održavati diljem zemlje, sve do lipnja kada će se prijedlog strategije uputiti u proceduru e-savjetovanja.

“Prije prvog savjetovanja pozivamo poljoprivrednike na rješavanje anonimnog upitnika kojim želimo dobiti povratnu informaciju o smjeru budućeg razvoja. Da bi konačna verzija strateških dokumenata dobila nacionalni konsenzus i bila u skladu s potrebama i mogućnostima naših poljoprivrednih proizvođača, ribara i domaćeg, europskog i svjetskog tržišta, želja nam je da se što više ljudi iz realnog sektora priključi raspravi”, poručili su.  

Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine ugovorilo program savjetodavnih usluga sa Svjetskom bankom, radi strateške transformacije poljoprivrede i ruralnog prostora te ribarstva. Program će trajati 23 mjeseca, a troškovi su 2,5 milijuna EUR–a. Izvori financiranja su 2/3 iz tehničke pomoći Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. 2020. te 1/3 iz tehničke pomoći Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. – 2020.

“Ovo je nastavak suradnje sa Svjetskom bankom na izradi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, u kojoj poljoprivreda zauzima značajno mjesto, kroz tematsku radnu skupinu „Hrana i bioekonomija“. Novom strategijom osigurat ćemo komplementarnost s krovnim strateškim dokumentom i postaviti temelje za razvoj moderne poljoprivrede i ribarstva u sljedećem desetljeću”, izrazili su nadu u uspješnost iz Vlade RH.

Komentirajte prvi

New Report

Close