Vlada restrikcijom e-cigareta ugrožava javno zdravstvo

Autor: Marija Crnjak , 14. ožujak 2017. u 15:51
Doc.dr.sc. Ognjen Brborović. Grgur Zucko/PIXSELL

Smanjenje dostupnosti e-cigareta samo će povećati broj pušača klasičnih cigareta i pogoršati javno-zdravstveni problem teških bolesti povezanih s pušenjem, ističe Brborović.

Elektroničke cigarete su najprikladnija metoda u odvikavanju od pušenja a čak i višegodišnje korištenje elektroničkih cigareta uzrokuje znatno manje zdravstvenih problema od običnih cigareta zbog čega bi uvođenje restrikcija na njihovu upotrebu moglo dodatno pogoršati javno zdravstveni problem velikog broja pušača i teških bolesti povezanih s pušenjem.

Zaključak je to prve stručne podloge za reguliranje elektroničkih cigareta koju je izradio tim mladih stručnjaka, polaznika Poslijediplomskog studija iz javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, pod vodstvom doc.dr.sc Ognjena Brborovića, nastavnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

”Električne cigarete ne sadrže katran koji je najvažniji uzročnik karcinoma kod pušača pa ih je pogrešno izjednačavati s duhanskim proizvodima, kako se to predlaže u prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koje je izradilo Ministarstvo zdravstva. Svako smanjenje dostupnosti električnih cigareta samo će povećati broj pušača klasičnih cigareta, bilo povratkom oko 200.000 postojećih korisnika električnih cigareta na klasične cigarete, bilo zaustavljanjem trenda rasta novih korisnika električnih cigareta”, upozorava Brborović.

Preporuke će poslužiti kao podloga za detaljno oblikovanje zdravstvene politike, a na svojim stranicama ga je objavilo Hrvatsko društvo za javno zdravstvo (HDJZ) pri Hrvatskom liječničkom zboru, uz dodatna pojašnjenja o uporabi e-cigareta. Kako je poznato, Vladin prijedlog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji je nedavno upućen u Sabor, izjednačava osobne isparivače i duhanske proizvode.

Kako navode u skupini dr. Brborovića, javnosti poznatog kao predsjednika povjerenstva Ministarstva zdravlja za medicinski kanabis, ove preporuke utemeljene su na relevantnim znanstvenim istraživanjima koja pokazuju da su elektroničke cigarete oko 25 puta manje štetne za pušače, a uopće ne štete okolini i ne proizvode efekt pasivnog pušenja. Preporuke su u skladu s EU Direktivom i regulativom većinom zemalja EU.

Stručni dokument elektroničke cigarete i proizvode nove generacije promatra kao dio strategije smanjenja štete (harm reduction) u javnom zdravstvu. To je strategija koja prihvaća da je rizično zdravstveno ponašanje među pojedincima i grupama kod kojih je takvo ponašanje već usvojeno neizbježno te se fokusira na smanjenje štete, tj. negativnih posljedica takvog ponašanja. Strategija se pokazala uspješnom jer dovodi do povećanja kvalitete života i konzumenata i nekonzumenta pa onda i društva u cjelini.

”Elektroničke cigarete trebalo bi regulirati na način da se osigura kvaliteta proizvoda na tržištu i poveća mogućnost edukacije i izbora građana. U Hrvatskoj imamo više od 1,1 milijuna pušača i trpimo ogromne društvene troškove saniranja svih problema povezanih s pušenjem. Zbog toga bilo kakva restrikcija koja umanjuje dostupnost elektroničkih cigareta, kao efikasne metode za odvikavanje od pušenja, nije dobra za javno zdravstvo”, izjavila je dr. med. Dorja Vočanec, polaznica Poslijediplomskog studija iz javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu i voditeljica tima koji je izradio dokument s preporukama.

Komentirajte prvi

New Report

Close