Vlada preuzima 1,6 mlrd. kn obveza Umirovljeničkog fonda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 13:56
Ministar financija Slavko Linić (PXL)

Vlada je dala suglasnost za preuzimanje obveza Umirovljeničkog fonda prema Zagrebačkoj banci i Hrvatskoj poštanskoj banci.

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu financija za preuzimanje obveza Umirovljeničkog fonda prema Zagrebačkoj banci i Hrvatskoj poštanskoj banci u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi kuna.

Radi se o sredstvima za već isplaćene rate duga umirovljenicima za 2010. i 2011. godinu, koja su se, po odluci bivše Vlade, trebala osigurati kroz prijenos 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto dionica Janafa u imovinu Umirovljeničkog fonda, ali to nije provedeno.

Zbog toga se društvo za upravljanje imovinom Umirovljeničkog fonda HPB Invest zadužilo za taj iznos kod Zabe i HPB-a, rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Ministarstvo financija predlaže Vladi da se tih 1,6 milijardi kuna preuzme u javni dug, a Ministarstvo će razgovarati s bankama o najpovoljnijem modelu njegova reprograma. Vjerojatno će se ići na otplatu do 2016. godine, pri čemu će se posebno paziti na kamate jer one, za razliku od samog duga, ulaze u proračunski deficit.

Što se tiče isplate nove rate duga umirovljenicima u prosincu ove godine, za što će trebati između 600 i 750 milijuna kuna, Umirovljenički fond nema dovoljno sredstava za to pa će Vlada morati dodati iznos koji će nedostajati.

Iz Ministarstva financija poručuju da unatoč obvezama prema umirovljenicima, pokrivanju Brodosplitovih dugova i nedovoljnoj uštedi na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama ipak neće biti probijanja planiranog deficita proračuna.

Zasad se razmatra samo tehnički rebalans proračuna kojim bi se sredstva preraspodijelila unutar pojedinih ministarstava, a proračunski deficit bi ostao isti.

Komentirajte prvi

New Report

Close