Vlada prebacuje odgovornost za prodaju HPB-a na konzultante, koje skupo plaća

Autor: Poslovni.hr , 20. siječanj 2014. u 12:29
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada je 50,8 milijuna kuna platila za studiju opravdanosti monetizacije autocesta, dok je 29 milijuna kuna platila konzultantske usluge za pripremu prodaje Croatia osiguranja

Prema podacima iz javnosti, Vlada je sveukupno u 2013. godini potrošila oko 100 milijuna kuna za savjetničke usluge, od čega 10 milijuna na konzultante za  pripremu prodaje HPB-a koju naposljetku nisu uspjeli prodati, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, Vlada je 50,8 milijuna kuna, izbrojila za studiju opravdanosti monetizacije autocesta, dok je 29 milijuna kuna platila konzultantske usluge za pripremu prodaje Croatia osiguranja. Međutim, iz Hrvatske udruge poslodavaca poručuju da su godinu prije HSS-ove prozivke upućene Vladi, bili spremni izdvojiti financijsku pomoć za vrhunske međunarodne konzultante koji bi pomogli prilikom navedenih teških procesa.

Ivica Perica, direktor u Odjelu poslovnog savjetovanja u Delloiteu, ističe prednosti i razloge angažiranja međunarodnih konzultantskih kuća: “Međunarodne savjetničke kuće već posjeduju odgovarajuće iskustvo i ekspertizu iz poslova koje su radili u nekim drugim zemljama ili tvrtkama i razumijevanje lokalnih prilika. Da bi se odradio neki posao, država, državne tvrtke, privatne tvrtke i ostali moraju osigurati i kompetentne resurse koji su spremni navedeni posao odraditi u zadanim okvirima i na zavidnoj razini kvalitete”.

Nikola Nikšić, direktor strateškog razvoja i analitike Bisnode, objašnjava kako Vlada i ministarstva ne objavljuju posao za koji su plaćeni, jer radije angažiraju stranu tvrtku za konzultacije i studije, nego domaće. Iako u Hrvatskoj udruzi poslovnih savjetnika djeluje mala, ali prestižna međunarodna konzultantska grupa, Vlada ih ne želi anagažirati, tvrdi Nikšić. Također je zaključio kako strano ugledno ime znači propusnicu jer se stranim tvrtkama više vjeruju nego domaćima, a lakše ih je okriviti ako donesu neku krivu mjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close